Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Антикорупційне законодавство дасть результат у 2020 році - експерт

Четвер, 16 серпня 2018 21:59

Боротьба з корупцією в Румунії полягає не в окремій особі. Вони створили інституцію - Національний антикорупційний директорат - і він дієвий. Результати роботи нашого НАБУ ми побачимо через кілька років.

Про це в коментарі для Gazeta.ua сказав експерт з міжнародних відносин Віктор Таран.

"Протести у Румунії зараз відбувається саме під гаслом протидії корупції. Люди тисячами виходять на вулиці. Отже суспільний запит є. В такому випадку антикорупційна діяльність не може припинитися. Це обурить румунський народ. Тиск суспільства на владу буде продовжуватися", - говорить він.

В Україні так само є чудове антикорупційне законодавство, вважає експерт.

"За останні чотири роки ми прийняли близько десяти законів, що мають протидіяти корупції. Вони добре прописані, але їх не виконують. Проблема з імплементацією реформ такого роду - це нормально для країн з перехідною демократією. Ми намагаємось створити нову систему. Залишки старої все ще залишились. Вони між собою конкурують. Це ситуація не тільки України. В Румунії так само. Процес боротьби між старими політиками, які намагаються узурпувати владу і демократичними інституціями показує, що демократія у нас існує. Суспільство активне, хоче контролювати владу. Саме це і є цементом для побудови якісної держави. І ми це маємо", - пояснює Віктор Таран.

Він акцентує, на тому, що антикорупційне законодавство у Румунії почало працювати через сім років після його прийняття. Треба час, аби створити законодавчу базу, набрати людей, напрацювати практику.

"Перші українські антикорупційні закони прийняли в 2014 році. Нам треба почекати ще кілька років, аби реально отримати результат. У 2020 році ми вже будемо бачити, чого досягли наші органи. Це нормально. До цього треба бути готовими. Західні партнери неодноразово наголошували на тому, що Україна впроваджує реформи набагато швидше, ніж це робили інші західні країни. Тільки дурник не бачить змін на краще.

Головне, що треба зараз робити - це не дати анулювати те антикорупційне законодавство, яке ми напрацювали. Зараз багато хто з політиків говорить про те, що воно не діє і пропонують анулювати все. Такі маніпуляції і є найбільшою загрозою для антикорупційної реформи. Цього категорично не можна робити. Ми рухаємось правильним шляхом. Нам просто треба час", - додав міжнародник

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%