Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 
П'ятниця, 13 червня 2014 10:08

Який перелік документів я повинен надати аудитору для проведення перевірки та отримання аудиторського висновку про формування Статутного фонду ТОВ – що є на рахунку необхідна сума для подачі заявки на ліцензію в Нацкомфінпослуг?

Питання сформоване не коректно – окремо висновок щодо формування статутного капіталу для отримання ліцензії не надається та не підтверджує залишок коштів на рахунку.

До заяви про видачу ліцензії додаються документи, вичерпний перелік яких установлений Порядком № 817[1]. Ним встановлені вимоги щодо надання аудиторського висновку, складеного на підставі фінансової звітності заявника про фінансовий стан заявника, з доданням копій відповідних документів банку, що підтверджують сплату статутного капіталу (крім випадку збільшення статутного капіталу за рахунок прибутку, реінвестиції дивідендів).

Аудиторський висновок надають тільки аудиторські фірми, включені до реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити перевірки фінансових установ, що ведеться Комісією.

Висновок подається щодо заявника, який уперше отримує ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку, та щодо заявника, який після отримання попередньо виданої ліцензії на провадження будь-якого виду професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) зареєстрував зміни до установчого документа, пов'язані зі збільшенням його статутного капіталу.

Як передбачено п. 2 Порядку № 817 аудиторські висновки повинні відповідати вимогам Рішення № 160[2]. Ним передбачено, що аудиторський висновок повинен бути складений відповідно до вимог Міжнародних стандартів контролю якості, аудиту, огляду, іншого надання впевненості та супутніх послуг. За наслідками аудиту річної фінансової звітності юридичної особи – власника з істотною участю в заявника складається аудиторський висновок, а також за наслідками огляду квартальної фінансової звітності складається Звіт щодо огляду у встановлених законодавством випадках.

Щоб висловити незалежну професійну думку з усіх цих питань аудитор повинен отримати достатні й прийнятні аудиторські докази. Законодавчо затвердженого переліку документів, які надаються аудитору для проведення перевірки, не існує. Кожен аудитор (аудиторська фірма) зазвичай мають свій розроблений перелік документів, які запитуються у клієнта в першу чергу. А в процесі опрацювання та аналізу документів формуються наступні запити. В разі відмови клієнта надати документи, аудитор не отримує достатні докази для висловлення думки. Наслідками можуть бути відмова від висловлення думки та модифікація думки.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%