Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 
Понеділок, 14 липня 2014 10:25

Якщо ми збільшили балансову вартість основного засобу через капремонт, як розрахувати мінімально допустимий строк корисного використання – на суму дооцінки та на стару суму?

Як відомо, терміни корисного використання основних засобів для цілей податкового обліку жорстко регламентовані вимогами п. 145.1 ст. 145 ПКУ. Тому мінімально допустимий строк корисного використання повинен відповідати вимогам Кодексу.

Капітальний ремонт основних засобів збільшує первісну вартість основного засобу та, відповідно, має обов’язково збільшувати майбутню економічну вигоду від використання основного засобу. В іншому випадку такий ремонт вважатиметься поточним та не повинен збільшувати первісну вартість основного засобу (повністю включатиметься до складу поточних витрат діяльності підприємства (п. 146.11 ПКУ)).

Стосовно збільшення строку корисного використання основного засобу за наслідками проведеного капітального ремонту повідомляємо наступне.

Згідно з пп. 145.1.4 ПКУ, строк корисного використання (експлуатації) об'єкта основних засобів переглядається в разі зміни очікуваних економічних вигод від його використання, але він не може бути меншим, ніж визначено в п. 145.1 цієї статті.

Амортизація об'єкта основних засобів нараховується, виходячи з нового строку корисного використання, починаючи з місяця, наступного за місяцем зміни строку корисного використання (крім виробничого методу нарахування амортизації).

Отже, визначення нового строку корисного використання, на нашу думку, – це виняткова компетенція управлінського персоналу підприємства.

На підставі огляду основного засобу спеціально створеною комісією (оформлюється актом обстеження) керівник підприємства приймає рішення щодо строку подальшої експлуатації з урахуванням проведеного капітального ремонту. Таке рішення оформлюється наказом керівника, новий строк експлуатації заноситься в інвентарну картку основного засобу(ОЗ-6) та враховується при розрахунку амортизаційних відрахувань у податковому обліку з місяця, наступного за місяцем зміни строку корисного використання.

Тому, на нашу думку, після проведеного капітального ремонту «нову» первісну вартість основного засобу необхідно обліковувати з урахуванням суми такого ремонту. Відповідно, строк корисного використання може бути збільшено виключно на підставі рішення керівника підприємства.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%