Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 
Четвер, 24 липня 2014 10:45

Купили автомобільні шини. Коли їх потрібно списувати - з початку року чи вкінці?

В Інструкції № 291 «Про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій»  зазначено , що на субрахунку 207 «Запасні частини" ведеться облік придбаних або виготовлених запасних частин, готових деталей, вузлів, агрегатів, використовуваних для проведення ремонтів, заміни зношених частин машин, устаткування, транспортних засобів, інструменту, а також автомобільних шин в запасі і обороті. Автомобільні шини, наявні на колесах та в запасі, які враховані в ціні автомобіля і включені в його інвентарну вартість, враховуються у складі основних засобів (далі - ОС).

Отже, шини, придбані окремо від автомобіля, визнаються запасами та відображаються по дебету субрахунку 207(у кількісному та грошовому вимірі). Первісна вартість придбаних шин формується відповідно до п. 9 П(С)БО 9 « Запаси».

Щодо бухгалтерського обліку

Автошини є специфічними автозапчастинами. Специфічність виражається у необхідності організації оперативного обліку під час їх експлуатації. Облік шин відображається в картці обліку пробігу (напрацювання) пневматичної шини. Форма цього документа наведена в додатку 5 до п. 7.1 Норм № 488 від 20.05.2006 р. Норми призначено для застосування підприємствами, які експлуатують, утримують: колісні транспортні засоби, спеціальні машини, виконані на колісних шасі, що пересуваються вулично-дорожньою мережею загального користування та в особливих умовах експлуатації. Норми середнього ресурсу нових пневматичних шин використовують у випадках, коли планують і прогнозують економічну діяльність підприємств та організацій та визначають підстави для списання зношених пневматичних шин. Експлуатаційні норми середнього ресурсу зазначені в тис. км (наробіток) для різних видів транспорту, в т.ч. легкових автомобілів, в Додатку 1 до Норм № 488.

При передачі в експлуатацію, залежно від облікової політики підприємства та очікуваного терміну використання (менше чи більше 1 року), облік витрат може вестися:

  • як при МШП в експлуатації;
  • як при МНМА в експлуатації.

Умови списання шин наведені п. 7 Норм № 488, зокрема шину списують у разі досягнення фактичного пробігу, що відповідає установленим (скоригованим) нормам. У цьому разі картка обліку пробігу (наробітку) пневматичної шини має статус акта її списання.

Шини списуються на витрати звітного періоду на рахунки обліку витрат 23, 91, 92, 93, 94 залежно від характеру використання автомобіля.

При прийнятті рішення про списання шин, варто пам’ятати, що використані автошини потрапляють під визначення відходів (ст. 1 Закону № 187 від 05.03.1998 р.). Тому їх необхідно утилізувати, звернувшись до спеціалізованого підприємства, або продати як вторсировину тому ж спеціалізованому підприємству.

Щодо податкового обліку

Витрати на придбання або заміну шин відносяться до складу відповідних видів податкових витрат (ст. 138 Податкового Кодексу України), залежно від відображення таких витрат у бухгалтерському обліку :

  • у складі адміністративних витрат (аб. "в" пп. 138.10.2 ПКУ) ;
  • у складі витрат на збут (аб. "д" пп. 138.10.3 ПКУ) ;
  • у складі загальновиробничих витрат(аб. "г" пп. 138.8.5 ПКУ) ;
  • у складі собівартості виготовлених і реалізованих товарів (виконаних робіт, наданих послуг) (п. 138.8 ПКУ) ;

Разом із тим слід мати на увазі, що податківці в консультації в ЄБПЗ (підкатегорія 110.07.20) відзначили, що податковий облік операції із заміни автошин залежить від норм їх експлуатаційного пробігу. Якщо заміна автошин здійснюється відповідно до норм експлуатаційного пробігу, то така заміна відноситься до технічного обслуговування автомобіля. Тому витрати, пов’язані з їх придбанням, є витратами на утримання основних засобів, на підставі норм ст. 138 ПКУ (як описано вище). Якщо відбувається заміна автошин, пробіг яких не відповідає нормам експлуатаційного пробігу, то податківці вважають, що така заміна не є технічним обслуговуванням, а повинна належати до операцій із ремонту (поліпшення) основних засобів. Тому витрати на придбання таких шин оподатковуються відповідно до норм п. 146.11 і п. 146.12 ПКУ, тобто з використанням 10-відсоткового «ремонтного» ліміту.

Звертаємо увагу, що у випадку, коли автомобіль не використовується у господарській діяльності підприємства, то витрати на заміну шин не можуть буди визнані в складі податкових витрат.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%