Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 
П'ятниця, 25 липня 2014 13:15

Які податкові наслідки можуть бути, якщо нашему підприємству (ТОВ) надана безоплатна послуга за Договором ГПХ (послуга перекладача у міжнародній конференції)? Чи може наше підприємство компенсувати фіз.особі (перекладачу) вартість проїзду?

Підпунктом 135.5.4 Податкового Кодексу України(надалі – ПКУ) передбачено, що до складу доходів від операційної діяльності включається, зокрема, вартість товарів, робіт, послуг, безоплатно отриманих платником податку у звітному періоді, визначена на рівні не нижче звичайної ціни.

Таким чином, безоплатно отримана послуга від фізичної особи повинна включатися підприємством до складу доходів, що враховуються для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток. Дохід визначається на рівні звичайних цін на такі послуги. Для визначення звичайної ціни послуг перекладача доцільно використовувати інформацію з публічних джерел, наприклад розцінки на послуги агенцій з перекладу.

Також, у випадку визначення вартості безоплатно отриманих послуг для цілей оподаткування податком на прибуток, потрібно визнати дохід фізичної особи за Договором ГПХ отриманий від безоплатного надання послуг на рівні звичайної ціни на аналогічні послуги.

Згідно п. 164.6 ПКУ при нарахуванні винагороди за цивільно-правовими договорами за виконання робіт (надання послуг) база оподаткування визначається як нарахована сума такої винагороди, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Ставки ПДФО встановлені пунктом 167.1 ПКУ та складають 15% або 17% (якщо сума винагороди за місяць перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року). Ставка 17% застосовується до суми такого перевищення.

Підпунктом 171.2 ПКУ передбачено, що особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з інших доходів, є податковий агент - для оподатковуваних доходів з джерела їх походження в Україні.

Згідно пункту 168.1.2 ПКУ ПДФО сплачується податковим агентом під час виплати доходу. Якщо винагорода за цивільно-правовим договором була нарахована, але не виплачена, то ПДФО, відповідно до пункту 168.1.5 ПКУ сплачується у строки, встановлені для місячного податкового періоду.

Якщо фізична особа – виконавець послуг перекладу є зареєстрованим суб’єктом підприємницької діяльності, то у випадку пред’явлення ним копії свідоцтва про державну реєстрацію, підприємство – замовник послуг не є податковим агентом по відношенню до такої фізичної особи та не зобов’язана утримувати та сплачувати зобов’язання з ПДФО виходячи зі  бази оподаткування на рівні звичайних цін на таки послуги.

У випадку, якщо фізична особа – виконавець є СПД на загальной системі оподаткування – послуги перекладу повинні відповідати видам діяльності, які внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

У випадку обрання виконавцем сплати єдиному податку - послуги перекладу повинні відповідати видам діяльності, які вказані у свідоцтві платника єдиного податку та видам діяльності, які вказані у Єдиному реєстрі (для всіх груп).

Якщо фізична особа – виконавець послуг перекладу не є зареєстрованим суб’єктом підприємницької діяльності, то підприємство – замовник послуг виступатиме податковим агентом по відношенню до такої фізичної особи та зобов’язане утримувати та сплачувати зобов’язання з ПДФО за ставкою 15 % або 17% виходячи зі бази оподаткування на рівні звичайних цін на таки послуги.

Статтею 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон ЄСВ) передбачено, що платниками єдиного внеску є: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Статтею 7 Закону ЄСВ передбачено, що єдиний внесок нараховується:

1) для платників, зазначених у пунктах 1 (крім абзацу сьомого), 2, 3, 6, 7 і 8 частини першої статті 4 цього Закону, - на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці", та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Таким чином при відсутності виплати винагороди фізичній особі за надані послуги перекладу відсутнім буде також і база оподаткування ЄСВ.

Стосовно можливості відшкодування виконавцю – фізичній особі витрат на проїзд  повідомляємо, що у випадку, якщо у договорі ЦПХ буде передбачено обов’язок замовника компенсувати додаткові витрати виконавця, зокрема транспортні витрати, то замовник повинен відшкодувати такі витрати. Зверніть увагу, що для замовника отримання такої компенсації є доходом, тому дотримуйтесь вимог ПКУ щодо ПДФО.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%