Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 
Вівторок, 29 липня 2014 17:25

Наше підприємство купило у сільгоспвиробника гірчицю (код УКТЗЕД 1207) та віднесли вхідний ПДВ до податкового кредиту. Тепер ми вирішили його експортувати. Яке буде ПДВ на "виході": 0% чи "без ПДВ"? Чи маємо право на бюджетне відшкодування податкового кредиту?

Виходячи зі змісту Вашого питання припускаємо, що товар було придбано у зареєстрованого платника податку на додану вартість.

Пунктом 195.1 ПКУ передбачено перелік операцій, до яких застосовується нульова ставка оподаткування ПДВ. До цього переліку відноситься, зокрема, вивезення товарів за межі митної території України:

  • у митному режимі експорту;
  • у митному режимі реекспорту, якщо товари поміщені у такий режим відповідно до пункту 5 частини першої статті 86 Митного кодексу України;
  • у митному режимі безмитної торгівлі;
  • у митному режимі вільної митної зони.

Одночасно необхідно врахувати вимоги Перехідних Положень ПКУ.

Зокрема пунктом 15 підрозділу 2 розділу ХХ Перехідних Положень ПКУ передбачено, що тимчасово до 1 жовтня 2014 року від оподаткування податком на додану вартість звільняються операції з постачання на митній території України зернових культур товарних позицій 1001 - 1008 згідно з УКТ ЗЕД та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 00 згідно з УКТ ЗЕД, крім першого постачання таких зернових та технічних культур сільськогосподарськими підприємствами - виробниками та підприємствами, які безпосередньо придбали такі зернові та технічні культури у сільськогосподарських підприємств - виробників, а також крім постачання таких зернових та технічних культур Аграрним фондом у разі їх придбання з податком на додану вартість.

Операції з вивезення в митному режимі експорту зернових та технічних культур, зазначених в абзаці першому цього пункту, звільняються від оподаткування податком на додану вартість, крім вивезення сільськогосподарськими підприємствами - виробниками таких зернових та технічних культур, вирощених на землях сільськогосподарського призначення, які перебувають у їх власності або постійному користуванні на дату такого експорту.

Оскільки у даному випадку передбачається експортувати гірчицю (товарна позиція 1207 50), то вимоги пункту 15 підрозділу 2 розділу ХХ Перехідних Положень ПКУ не поширюються на дану операцію.

Таким чином операція з експорту гірчиці (код УКТЗЕД 1207) буде об’єктом оподаткування ПДВ за нульовою ставкою.

Стосовно права на податковий кредит при придбанні товарів у сільгоспвиробника повідомляємо наступне.

Порядок визначення податкового кредиту регламентується пунктом 198.3. ПКУ.

Зокрема податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг (у разі здійснення контрольованих операцій - не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу) та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв'язку з:

  • придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку;
  • придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Право на нарахування податкового кредиту виникає незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Пунктом 209.5. ПКУ передбачено, що платник податку, який придбаває сільськогосподарські товари/послуги в сільськогосподарського підприємства, який обрав спеціальний режим оподаткування, має право збільшити податковий кредит на суму сплаченого (нарахованого) податку в загальному порядку.

Оскільки у даному випадку операція з експорту гірчиці вважатиметься оподаткованою (за ставкою 0%), то виникає право на включення до податкового кредиту суми ПДВ, сплаченої сільгоспвиробнику у складі ціни товару при наявності належним чином оформлених податкових накладних.

Щодо права на бюджетне відшкодування сплаченого податкового кредиту повідомляємо наступне.

У випадку якщо постачальник товару відповідає критеріям сільськогосподарського(п. 209.6 ПКУ) та використовує спеціальний режим оподаткування ПДВ, сума податку на додану вартість, нарахована сільськогосподарським підприємством на вартість поставлених ним сільськогосподарських товарів/послуг, не підлягає сплаті до бюджету та повністю залишається в розпорядженні такого сільськогосподарського підприємства для відшкодування суми податку, сплаченої (нарахованої) постачальнику на вартість виробничих факторів, за рахунок яких сформовано податковий кредит, а за наявності залишку такої суми податку - для інших виробничих цілей.

Зазначені суми податку на додану вартість акумулюються сільськогосподарськими підприємствами на спеціальних рахунках, відкритих в установах банків та/або в органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України( п. 209.2 ПКУ).

Згідно п. 200.1 ПКУ сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.

Згідно п. 200.3 ПКУ при від'ємному значенні суми, розрахованої згідно з п. 200.1 ПКУ, така сума враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до цього Кодексу), а в разі відсутності податкового боргу - зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.

Згідно п. 200.4 ПКУ, якщо в наступному податковому періоді сума, розрахована згідно з п. 200.1 цієї статті, має від'ємне значення, то:

  • бюджетному відшкодуванню підлягає частина такого від'ємного значення, яка дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Державного бюджету України, а в разі отримання від нерезидента послуг на митній території України - сумі податкового зобов'язання, включеного до податкової декларації за попередній період за отримані від нерезидента послуги отримувачем послуг;
  • залишок від'ємного значення попередніх податкових періодів після бюджетного відшкодування включається до складу сум, що відносяться до податкового кредиту наступного податкового періоду.

Таким чином формально покупець сільгосппродукції має право на бюджетне відшкодування сплаченого податкового кредиту при умові дотримання критеріїв, передбачених п. 200.5 ПКУ.

Проте звертаємо увагу, що суми ПДВ, сплачені покупцем сільгосппродукції у складі ціни товарів, фактично не будуть зараховані до державного бюджету України у зв’язку з використанням постачальником спеціального режиму оподаткування.

Ми припускаємо ризик того, що податковими органами не буде підтверджено право покупця на податковий кредит при оплаті на користь сільськогосподарського підприємства за придбану продукцію оскільки такий ПДВ не потрапить до державного бюджету України.

Рекомендуємо отримати від контролюючого органу індивідуальну податкову консультацію з питань практичного використання вище перелічених норм податкового законодавства.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%