Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 
Понеділок, 11 серпня 2014 15:17

Підкажіть будь-ласка, якою ознакою доходу слід позначати в 1ДФ нарахування та виплату оренди офісного приміщення у фізичної особи (не підприємця) 157 чи 106?

Відповідно до пп. 164.2.5 ПКУ дохід від надання майна в оренду включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи – орендодавця. Доходи фізичної особи від надання майна в оренду оподатковуються за загальною ставкою, встановленою п. 167.1 ПКУ (15 % – 17 %). Тобто якщо розмір плати не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, то ставка податку становить 15 %. Сума орендної плати, що перевищує зазначену граничну суму в розрахунку на місяць, оподатковується за ставкою 17 %.

Згідно з пп. 14.1.180 та п. 18.1 ПКУ податковим агентом визнається особа, на яку ПКУ покладається обов'язок з обчислення, утримання з доходів, що нараховуються (виплачуються, надаються) платнику, та перерахування податку до відповідного бюджету від імені та за рахунок коштів платника податків.

Податковим агентом платника податку – орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об'єктів нерухомості є орендар (пп. 170.1.2 ПКУ). Тобто ПКУ чітко встановлює, що той хто орендує приміщення у фізичної особи є податковим агентом щодо доходів, які нараховуються і виплачуються орендодавцеві.

Доходи від надання в оренду об'єктів нерухомості оподатковуються податковим агентом під час їх виплати за їх рахунок (пп. 170.1.4 ПКУ).

У пп. «а» пп. 168.4.5 ПКУ встановлено, що відповідальний за нарахування та утримання податку на доходи фізичних осіб (податковий агент), сплачує (перераховує) його до відповідного бюджету за місцем реєстрації в органі державної податкової служби.

Форма податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ) і Порядок її заповнення та подання податковими агентами (Порядок № 1020) затверджені наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020. Форма № 1ДФ подається окремо за кожний квартал (податковий період) протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу. Якщо останній день строку подання форми № 1ДФ припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (пп. 49.18.2 ПКУ, п. 2.1 Порядку № 1020).

Згідно з п. 2.3 Порядку № 1020 форма № 1ДФ подається до органу державної податкової служби за податковою адресою (адресою реєстрації) приватного підприємця. Доходи від надання в оренду майна у формі № 1ДФ відображаються з ознакою доходу «106» "Надання майна в лізинг, оренду aбo суборенду згідно з п. 170.1 Кодексу". Таким чином, при виплаті доходів фізичним особам – орендодавцям, податковий агент зобов'язаний утримувати та перераховувати податок на доходи фізичних осіб до бюджету, а також подавати форму № 1ДФ до органу податкової служби за місцем своєї реєстрації (податкової адреси) з ознакою доходу «106».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%