Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 
Середа, 13 серпня 2014 14:41

Чи потрібно утримувати військовий збір з оренди приміщення і обладнання у громадян України?

Військовий збір було включено у систему оподаткування  згідно Закону України від 01.07.2014 р. № 1621-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України».

Згідно підпункту 1.1 пункту 16 1 Підрозділу 10 Перехідних положень ПКУ платниками військового збору є особи, визначені пунктом 162.1 статті 162 цього Кодексу( платники податку на доходи фізичних осіб).

У свою чергу п. 162.1 ПКУ передбачає, що до переліку платників податку на доходи фізичних осіб включаються:

  • фізичні особи - резиденти, які отримують доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;
  • фізичні особи - нерезиденти, яка отримують доходи з джерела їх походження в Україні;
  • податкові агенти.

Підпунктом 1.2 пункту 16 1 Підрозділу 10 Перехідних положень ПКУ передбачено, що об'єктом оподаткування військовим збором є:

  • доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами;
  • доходи у формі виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри;

Отже військовий збір утримується з усіх видів основної та додаткової зарплати, інших виплат у зв’язку з трудовими та цивільно-правовими відносинами, а також з виграшів у лотереї.

В той же час доходи фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності не підпадають під оподаткування військовим збором.

Податкове законодавство України чітко не визначає поняття цивільно-правового договору. У інформаційно-довідковому ресурсі ЗІР Міністерства доходів і зборів (категорія 103.07) зазначено, що договори оренди нерухомого (рухомого) майна також належать до договорів цивільно-правового характеру.

Отже якщо договір оренди укладено з фізичної особою - суб’єктом підприємницької діяльності, на нашу думку, військовий збір утримувати та сплачувати не потрібно. Додатково ми рекомендуємо запросити інформацію у орендодавця стосовно дозволених видів господарської діяльності для підтвердження правомірності здійснення орендних операцій.

У інформаційно-довідковому ресурсі ЗІР Міністерства доходів і зборів (категорія 132.02) наведено думку податкових органів стосовно того, що оподаткуванню військовим збором підлягають доходи, отримані за цивільно-правовими договорами, які належать до фонду оплати праці.

Таким чином, оскільки доходи фізичної особи, отримані у вигляді орендних платежів, не відносяться до фонду оплати праці (згідно вимог Інструкції зі статистики заробітної плати № 5 від 13.01.2004 р.), то ми вважаємо, що не потрібно утримувати військовий збір при виплаті орендних платежів фізичним особам.

Це питання не є повністю врегульованим на даний момент, тому ми рекомендуємо звернутись до податкових органів для одержання індивідуальної податкової консультації стосовно оподаткування орендних платежів військовим збором.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%