Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 
П'ятниця, 29 серпня 2014 10:03

Чи можна приватному підприємству віднести на витрати і відшкодувати витрати працівникові на відрядження, вартість проїзду на підставі електронного залізничного квитка?

Відповідно до пп. 140.1.7 ПКУ, до складу податкових витрат у разі відрядження фізичних осіб можуть бути включені витрати на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження, усіма видами транспорту, а також витрати на проїзд, який підтверджується електронним квитком (за наявності посадкового талона та документа про оплату).

Нагадуємо, що згідно зі ст. 140 ПКУ витрати на відрядження є витратами подвійного призначення. Відповідно до пп. 140.1.7 ПКУ, будь-які витрати на відрядження можуть бути включені до складу податкових витрат за наявності документів, що підтверджують зв’язок відрядження з діяльністю підприємства.

Відповідно до листа Міндоходів в м. Києві № 5132/10/26-15-1701-06 від 11.10.2013 р., для підтвердження витрат на придбання електронного квитка необхідний такий пакет документів:

  • оригінал розрахункового або платіжного документа, що підтверджує здійснення розрахункової операції в готівковій чи безготівковій формі (платіжне доручення, розрахунковий чек, касовий чек, розрахункова квитанція, виписка по картковому рахунку, квитанція до прибуткового касового ордеру);
  • оригінали відривної частини посадочних талонів пасажира; посадочний документ і перевізний документ, роздруковані на папері (транспортні квитки).

Згідно зі спільним наказом Міндоходів і Мінінфраструктури від 30.05.2013 р. № 331/137, електронний документ, сформований відповідно до Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг», є договором на перевезення пасажира (багажу), а посадочний документ – візуальна форма електронного проїзного документа або його частини на паперовому або електронному носії інформації (містить унікальний код і унікальний номер електронного проїзного документа).

Крім того, для підтвердження витрат на придбання електронного ж/д квитка можна додатково послатися на лист Держадміністрації ж/д транспорту України від 25.09.2013 р. № 11/1698.

Тобто, щоб віднести такі витрати до складу податкових і відшкодувати їх співробітнику, необхідно:

  • довести зв’язок відрядження з господарською діяльністю підприємства;
  • наявність оригіналу документа про оплату за електронний ж/д квиток;
  • наявність роздрукованого ж/д квитка;
  • правильно оформлений звіт відрядженого співробітника про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (затверджений керівником підприємства).

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%