Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 
П'ятниця, 29 серпня 2014 10:12

Як правильно уточнити в звіті ЄСВ показаний не за той період лікарняний?

Форму звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма № Д4 (місячна)) та Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 р. № 454 (далі – Звіт та Порядок № 454 відповідно).

Згідно з п. 3.1 Порядку № 454, звітним періодом для цієї форми звіту є календарний місяць, а подавати його слід не пізніше 20-го числа місяця, що настає за звітним періодом.

Виправлення помилки в поточному звітному періоді

Якщо помилка зроблена в поточному звітному періоді, згідно з п. 5.1 Порядку № 454, страхувальник має право до закінчення терміну подання цього звіту повторно сформувати та подати звіт до органу доходів і зборів за місцем взяття на облік.

Чинним вважається останній електронний або паперовий звіт, поданий страхувальником до закінчення термінів подання звітності, визначених цим Порядком.

Виправлення помилки, допущеної в минулому звітному періоді

Відповідно до п. 5.2. Порядку № 454, якщо страхувальник самостійно виявив недостовірні відомості, подані після закінчення звітного періоду та/або накопичені в електронних базах даних персоніфікованого обліку, він подає до відповідного територіального органу доходів і зборів необхідні скасовуючі документи щодо виявлених недостовірних відомостей про застраховану особу та одночасно початкові документи із зазначеними вірними відомостями на одну застраховану особу разом з пояснювальною запискою щодо зміни відомостей.

Якщо страхувальником було допущено помилку в реквізитах (крім сум), яка стосується страхувальника або застрахованої особи, – подаються скасовуючі документи. Зміни в сумах нарахованої заробітної плати або доходу та в зв’язку з цим нарахованих сум єдиного внеску за звітний місяць при формуванні й поданні скасовуючих документів не допускаються (п. 5.2. Порядку № 454).

Якщо страхувальник допустив помилки, окрім вказаних вище змін, він повинен сформувати та подати разом зі звітом за поточний звітний період звіт за попередній період, який містить: перелік таблиць звіту, відповідну таблицю зі статусом – скасовуюча – з відомостями, які були помилкові, на одну або декількох застрахованих осіб та відповідну таблицю зі статусом – початкова – із зазначеними правильними відомостями на одну або декількох застрахованих осіб. Звіт, сформований для виправлення помилок за попередні звітні періоди, не повинен містити таблиць 1-4 додатка 4 до цього Порядку.

Враховуючи наведене вище, у випадку невірного зазначення періоду лікарняного, щоб виправити помилку, страхувальнику слід скласти:

  • таблицю 6, зазначивши тип форми таблиці «скасовуюча», за місяць, в якому була допущена помилка. У ній навести лише ті відомості, що підлягають виправленню, оскільки вони були зазначені в раніше поданій таблиці 6 щодо тієї застрахованої особи, де був невірно зазначений період лікарняного (повністю переписуємо рядок, що підлягає виправленню з попереднього звіту);
  • таблицю 6, зазначивши тип форми таблиці «початкова», за той самий місяць, та в графі 11 «Місяць та рік, за який проведено нарахування***» навести правильні відомості лише щодо тієї особи, дані по якій підлягають виправленню;
  • перелік таблиць звіту (Титульний аркуш) – при цьому зазначити, що це звіт за той місяць, у якому відбулась помилка; у самій таблиці переліку зазначити, що подається таблиця 6 і в стовпчиках «кількість аркушів» та «кількість рядків» записати «2»;
  • скласти пояснювальну записку довільної форми на ім’я керівника відповідного органу доходів і зборів за місцем взяття на облік, наприклад, такого змісту: «Повідомляємо, що в звіті за березень 2014 року в таблиці 6 було наведено невірний період лікарняних (визначити період). Помилку виправлено шляхом подання скасовуючої та початкової форми таблиці 6, у яких наведено правильний період згідно з п. 5.2 Порядку № 454».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%