Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 
Середа, 10 вересня 2014 10:10

Чи можемо між підприємством (юрособою) і фізособою (не ПП) укласти на безоплатній основі договір на автомобіль, оплачуючи тільки витрати на бензин і запчастини? Чи потрібно нотаріально засвідчувати в нотаріуса?

Враховуючи надану Вами інформацію, йдеться про договір оренди транспортного засобу (ТЗ). Згідно з ч. 2. ст. 799 Цивільного кодексу України, договір найму транспортного засобу за участю фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню.

Безоплатно передати ТЗ можна на підставі договору позички (ст. 827 ЦКУ). Водночас, відповідно до ч. 4 ст. 828 ЦКУ, договір позички ТЗ (крім наземних самохідних транспортних засобів), у якому хоча б однією зі сторін є фізична особа, укладається в письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

Згідно з положеннями п. 1.5 ст. 1 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», наземні транспортні засоби – це пристрої, призначені для перевезення людей та/або вантажу, а також установленого на ньому спеціального обладнання чи механізмів, які підлягають державній реєстрації та обліку у відповідних підрозділах Міністерства внутрішніх справ України та/або допущені до дорожнього руху, а також увезені на митну територію України для тимчасового користування, зареєстровані в інших країнах.

Відповідно до положень п. 1.10 Правил дорожнього руху, затверджених постановою КМУ України від 10.10.2001 р. № 1306, механічний транспортний засіб – це транспортний засіб, що приводиться в рух за допомогою двигуна. Цей термін поширюється на трактори, самохідні машини й механізми, а також тролейбуси та транспортні засоби з електродвигуном потужністю понад 3 кВт.

Таким чином, якщо транспортний засіб належить до наземного самохідного, договір позички нотаріально посвідчувати не потрібно.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%