Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 
П'ятниця, 19 вересня 2014 09:59

Індексацію заробітної плати за червень-липень 2014 року проведено в серпні 2014 року.  Як відобразити ЕСВ в таблиці 6 звіту?

Індексація є додатковою заробітною платою, тому вона включається до бази нарахування єдиного соціального внеску на підставі пункту 2.2.7 Інструкції №5 від 13.01.2004 «Про затвердження Інструкції зі статистики заробітної плати».

Виправлення помилок щодо сум нарахованих доходів та сум утриманого ЄСВ за минулі звітні періоди в таблиці 6 здійснюються у початковій формі таблиці.

Згідно п. 4.9 Порядку № 454 від 09.09.2013р «Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»,  якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, суми донарахованої заробітної плати включаються до заробітної плати місяця, у якому були здійснені такі донарахування.

Отже, виправлення (у даному випадку збільшення) сум доходу та ЄСВ у таблиці 6 окремими рядками із зазначенням періоду, за який здійснюється виправлення, припустимо лише в тому разі, коли таблицю 6 у минулих періодах було складено неправильно і відомості щодо сум доходу та ЄСВ не відповідають даним бухгалтерського обліку за відповідні періоди. Якщо помилка була бухгалтерською, всі нарахування минулих періодів щодо зарплати мають бути проведені у місяці, в якому помилку було знайдено, тобто у серпні. Відповідно в таблиці 6 у такому разі будуть відображатися вже скориговані суми доходу та ЄСВ за звітний період.

Донарахування доходу в сумі індексації заробітної плати працівника за червень-липень 2014 року і сум утриманого з нього ЄСВ відбувається наступним чином:

  • в колонці 10 таблиці 6 наводиться відповідний код типу нарахувань, у даному випадку «2» — при самостійному донарахуванні страхувальником суми ЄСВ;
  • в колонці 11 таблиці 6 наводиться відповідний місяць та рік, за який проведено нарахування у попередніх періодах, у даному випадку шостий та сьомий місяці, реквізит обов'язково повинен бути заповнений.

Колонки 13 — 15 таблиці 6 у даному випадку не заповнюються, оскільки вони заповнюються тільки за необхідності коригування кількості днів (тимчасової непрацездатності, відпустки без збереження зарплати, перебування у трудових відносинах), якщо така кількість була наведена у звіті за минулий період з помилкою.

Далі, в колонках 17, 18 наводиться відповідна сума донарахування доходу та відповідно, єдиного соціального внеску. Відповідно заповнюються колонки 19-21.

Доповнення

Відповідно до Порядку № 454 (09.09.2013), п. 4.9. якого передбачено відображення нарахувань за календарний місяць (з першого до останнього числа місяця). Якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, суми донарахованої заробітної плати включаються до заробітної плати місяця, у якому були здійснені такі донарахування.

Тобто, якщо згідно первинних документів  по обліку зар.плати (відомості, розрахунки), нарахування індексації відбувається у серпні за червень + липень, то відображається в звіті за серпень.

Але, по кожній застрахованій особі робиться декілька записів в таблиці 6, якщо протягом одного звітного періоду застрахованій особі були здійснені нарахування виплат за поточні, майбутні та минулі періоди.

Графа 11 Таблиці 6 має назву «Місяць та рік, за який проведено нарахування», та містить виноску «*** Місяць та рік, за який проведено нарахування, - реквізит обов'язково повинен бути заповнений.

Отже, має бути зазначений період за який здійснюється нарахування, а не звітний.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%