Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 
Неділя, 29 листопада 2015 21:11

Як розраховувати ПДВ під час продажу товарів на умовах товарного кредиту під відсотки?

Визначення поняття товарного кредиту дане в пп. 14.1.245 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI: товарний кредит передбачає передачу права власності на товари покупцю при укладанні договору або під час фактичного отримання покупцем товарів незалежно від часу погашення зобов’язання.
Об’єктом оподаткування ПДВ, згідно з пп. «а» п. 185.1 ПКУ, визначені операції платників податку, місце постачання яких розташоване на митній території України, та на товари, які передаються на умовах товарного кредиту.

Якщо платник податків проводить операції з поставки товарів, які ст. 185 ПКУ визначені як об’єкт оподаткування, під забезпечення боргових зобов’язань покупця, що надаються такому платнику податків у вигляді простого або переказного векселя чи інших боргових інструментів, випущених покупцем або третьою особою, базою оподаткування буде договірна вартість, визначена у порядку, який встановлений у п. 188.1 ПКУ, без урахування дисконтів або інших знижок з номіналу такого векселя; а за відсотковими векселями – така сама договірна вартість, що збільшена на суму відсотків, нарахованих або таких, які мають бути нараховані на суму номіналу такого векселя (п. 189.7 ПКУ). Якщо товари постачають згідно з договором товарного кредиту, умови якого передбачають виплату (нарахування) відсотків, датою збільшення податкових зобов’язань у частині таких відсотків вважається дата їх нарахування відповідно до умов укладеного договору (п. 187.3 ПКУ).

Виходячи із вказаного, коли між сторонами укладається договір купівлі/продажу за умов товарного кредиту, який передбачає відстрочку кінцевих розрахунків на визначений термін та під відсоток, то за такі товари у їх продавця база оподаткування ПДВ визначається, виходячи з договірної вартості цих товарів, збільшена на загальну суму відсотків, які визначені договором, незалежно від наявності боргового інструменту та форми розрахунків.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%