Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 
Неділя, 29 листопада 2015 21:14

Чи можу я замість мобілізованого працівника взяти на роботу іншого?

Згідно з роз’ясненням, яке дає Міністерство соціальної політики України у своєму листі від 10.06.2015 р. № 231/06/186-15 «Щодо працівників, призваних на військову службу», між працівником, який був призваний на військову службу, та роботодавцем зберігаються трудові відносини, але працівник від виконання своїх виробничих або службових обов’язків звільняється.

Відповідно до ст. 23 КЗпП замість працівника, призваного на військову службу під час мобілізації, роботодавець може прийняти іншого працівника, але з укладанням із ним строкового трудового договору на час перебування основного працівника у Збройних силах України. У п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП зазначено, що припинення трудового договору виникає на підставі закінчення строку трудового договору.

Підписуючи договір, працівник дає згоду на можливість припинення цього договору у строк, визначений сторонами у трудовому договорі. Після демобілізації працівник може виявити бажання повернутися на своє робоче місце і приступити до виконання своїх прямих обов’язків, передбачених трудовим договором, на підставі відповідного розпорядчого акта роботодавця.

За день до того, як основний працівник має приступити до виконання своїх обов’язків, тимчасовий працівник, який працював за строковим договором на цій посаді, має бути звільнений.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%