Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 
Середа, 24 травня 2017 23:30

Наше підприємство відремонтувало орендоване приміщення. Вартість ремонту частково компенсує орендодавець. Як обліковуються ці витрати?

Відповідно до п. 8 П(С)БО 14 витрати орендаря на поліпшення об’єкта операційної оренди (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що призводять до збільшення майбутніх економічних вигод, які первісно очікувалися від його використання, незалежно від того, чи передбачено їхнє відшкодування договором оренди, відображаються в обліку орендаря як капітальні інвестиції у створення (будівництво) інших необоротних матеріальних активів. У бухгалтерському обліку такі витрати відображаються відповідно до Інструкції № 291: за Дт субрахунку 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів» у кореспонденції з Кт рахунків: 20 «Виробничі запаси», 23 «Виробництво», 66 «Розрахунки з оплати праці», 65 «Розрахунки за страхуванням» під час виконання робіт з поліпшення об’єктів операційної оренди господарським способом (власними силами); 631 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками» – під час виконання робіт підрядним способом (тобто із залученням сторонніх організацій).
Якщо орендодавець не має наміру відшкодовувати капіталізовані поліпшення орендареві, то на дату введення в експлуатацію сума витрат списується з Кт субрахунку 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів» у Дт субрахунку 117 «Інші необоротні матеріальні активи».
Якщо орендодавець відшкодовуватиме капіталізовані поліпшення, то залишкова вартість таких поліпшень (первісна вартість за мінусом нарахованого зносу), визначена на дату відшкодування, списуватиметься з Кт субрахунку 117 у Дт субрахунку 286 «Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу» з подальшим відображенням операцій з продажу. А сума нарахованого зносу на цю саму дату відображається бухгалтерським записом за Дт субрахунку 132 і Кт субрахунку 117.
Усі інші витрати орендаря, що були зроблені задля підтримування об’єкта оренди в належному стані (технічне обслуговування, ремонт), включаються до витрат звітного періоду орендаря.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%