Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 
Вівторок, 04 липня 2017 00:24

Ми плануємо зареєструвати нове підприємство. Яку дату буде правильним вказати в наказі про прийняття керівника на роботу, якщо неможливо водночас зареєструвати ТОВ і вчасно подати звіт про новоприйнятих працівників згідно з постановою КМУ від 17.06.2015 р. № 413 «Про порядок повідомлення ДФС про прийняття працівника на роботу»?

Питання дійсно цікаве та законодавчо не врегульоване, оскільки у ст. 24 КЗпП України визначено, що працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору, оформленого наказом або розпорядженням власника чи уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Тобто до початку роботи працівника інформація про його зарахування має бути подана до Державної фіскальної служби або її територіальних органів. Згідно із постановою Кабінету Міністрів України «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» від 17.06.2015 р. № 413 (далі – Постанова № 413) та беручи до уваги зазначену вище статтю КЗпП України, повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації чи уповноваженим ним органом (особою) або фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором. Своєю чергою, відповідно до листа Міністерства соціальної політики України від 18.09.2015 р. № 14209/0/14-15/13, цей порядок, визначений Постановою № 413, стосується також і прий­няття (обрання) на роботу керівників юридичних осіб.
При цьому, відповідно до ст.ст. 1, 4, 6, 17, 26 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», державна реєстрація новоствореної юридичної особи здійснюється протягом 24 годин після надання державному реєстратору документів, серед яких обов’язковим документом є заява про державну реєстрацію створення юридичної особи, яка повинна містити дані про керівника (наказ Міністерства юстиції України від 18.11.2016 р. № 3268/5).
Таким чином, маємо таке: без прийняття керівника не можемо провести реєстрацію ТОВ, а провівши наказ про прийняття на роботу керівника – не можемо вчасно подати повідомлення про прийнятих працівників.
У такому випадку можна порадити ТОВ розділити повноваження керівника як виконавчого органу для проведення необхідних дій щодо реєстрації підприємства та як працівника, який зможе приступити до виконання своїх обов’язків після державної реєстрації ТОВ. Бажано в рішенні засновників під час створення юридичної особи зазначити про створення виконавчого органу (одноосібного чи колегіального) та призначення на посаду керівника певної фізичної особи.
Після реєстрації ТОВ керівник видає наказ про те, що приступає до виконання своїх обов’язків, при цьому наказ доцільно видати датою напередодні допуску працівника до роботи. У такому випадку підприємство зможе вчасно подати до ДФС повідомлення про прийнятих працівників.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%