Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 
Вівторок, 04 липня 2017 00:26

У зв’язку із затвердженням мінімальної зарплати в розмірі 3200 грн іще у січні 2017 року було збільшено оклад працівникам. Протягом лютого–квітня індексація таким працівникам не нараховувалася, оскільки поріг проведення індексації був меншим ніж 103 %. Але прогнозують, що вже зовсім скоро ситуація зміниться. Чи потрібно працівникам, котрі працюють за сумісництвом, нараховувати індексацію?

Справа в тім, що відповідно до Закону України «Про індексацію грошових доходів» від 03.07.1991 р. № 1282-XII, індексація заробітної плати є обов’язком роботодавця з метою часткового або повного відшкодування подорожчання споживчих товарів і послуг. Беручи до уваги Закон України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР та Інструкцію зі статистики зарплати від 13.01.2004 р. № 5, суми індексації входять до складу додаткової заробітної плати. Відповідно, порушуючи вимоги трудового законодавства, роботодавець, який не здійснює державних гарантій у мінімальних розмірах, пов’язаних з можливістю частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг, тобто не проводить індексацію зарплати, може отримати фінансовий штраф (10 мінімальних заробітних плат) за кожного працівника, якому дохід не індексується.
Тож працівникам за сумісництвом також в обов’язковому порядку нараховується індексація, крім випадку, коли в них за основним місцем роботи заробітна плата менше прожиткового мінімуму і вони принесли вам про це відповідну довідку.
І головне – не забувайте у звітах відмічати таких працівників як сумісників.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%