Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 
Понеділок, 19 лютого 2018 23:32

При звільненні працівника йому не нараховано та не сплачено компенсацію за невикористану відпустку. Яка відповідальність передбачена за таке порушення?

Як відомо, у випадку звільнення працівника йому виплачується компенсація за всі невикористані дні щорічної відпустки, а також додаткової відпуски тим працівникам, що мають дітей (ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР). Таким чином, компенсація за невикористану відпустку повинна бути нарахована, навіть якщо працівник пропрацював на підприємстві менше одного місяця (лист Мінсоцполітики від 28.10.2016 р. № 616/13/116-16).
Статтею 116 Кодексу законів про працю України передбачено, що виплата всіх сум, що належить йому від підприємства, проводиться у день звільнення. Про нараховані суми, які належать працівникові при звільненні, власник або адміністрація підприємства повинні письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум. При цьому якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.
В разі невиплати підприємством належних звільненому працівникові сум у терміни, передбачені ст. 116 КЗпП України, при відсутності спору про їх розмір таке підприємство повинно виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку (ст. 117 КЗпП України).
Окрім того, у ст. 265 КЗпП зазначено, що за порушення строків виплати заробітної плати та інших виплат більш як на один місяць, виплату їх не в повному обсязі юридичні особи несуть відповідальність у вигляді штрафу у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.
За порушення законодавства про працю посадові особи підприємства несуть і адміністративну відповідальність. Так, відповідно до ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення встановлених термінів виплати заробітної плати та інших виплат, виплата їх не в повному обсязі, а також інші порушення вимог законодавства про працю призводять до накладення на посадових осіб підприємств штрафу в розмірі від 30 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (510,00–1 700,00 грн).
Підсумовуючи наведене вище, слід зазначити: що довшою буде затримка підприємства з виплати належних звільненому працівникові сум, то більшою буде сума виплати підприємством цьому працівникові середнього заробітку, оскільки середній заробіток нараховується за період з дня звільнення працівника по день фактичного розрахунку з ним.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%