Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 
Вівторок, 29 травня 2018 22:40

Учасником товариства з обмеженою відповідальністю подана заява товариству про його вихід зі складу учасників. Які виплати йому повинно здійснити товариство та якими проводками відобразити в бухгалтерському обліку ці виплати?

Вихід учасника товариства з обмеженою відповідальністю регламентований ст. 148 Цивільного кодексу України та ст. 54 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.1991 р. № 1576-IX (далі – Закону № 1576). Так, зокрема, ч. 2 ст. 148 ЦКУ встановлено, що учасник, який виходить із товариства з обмеженою відповідальністю, має право одержати вартість частини майна,

пропорційну його частці в статутному капіталі товариства. А положення ст. 54 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.1991 р. № 1576-IХ передбачають, що при виході учасника з товариства з обмеженою відповідальністю йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному (складеному) капіталі, а також належна йому частка прибутку, одержаного товариством в цьому році до моменту його виходу. Виплата провадиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з товариства, і в термін до 12 місяців із дня виходу учасника. На вимогу учасника та за згодою товариства частка може бути повернута повністю або частково в натуральній формі.

Проте жодною законодавчою нормою не встановлено дату нарахування належних такому учаснику виплат. У зв’язку з цим виникає безліч суперечок щодо визначення дати нарахування належної до виплати частки учасника товариства, наприклад, у ситуаціях, коли учасник вийшов з товариства всередині року. Зокрема, через законодавчу неврегульованість зазначеного питання мають місце різні підходи до того, яку дату вважити днем виходу учасника з ТОВ:

  • дату подання учасником заяви (рішення) про вихід з господарського товариства;
  • дату прийняття загальними зборами рішення про вихід учасника з господарського товариства;
  • дату реєстрації змін до установчих документів товариства, пов’язаних з виходом учасника.

Пунктом 4.14 розділу 4 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин» від 25.02.2016 р. № 4 надаються роз’яснення, що вартість майна та розмір частини прибутку товариства, що належать до виплати учаснику, який вийшов, обчислюються на дату волевиявлення учасника вийти з товариства, тобто на дату подання учасником заяви про вихід з товариства.

Як передбачено Цивільним Кодексом України, порядок і спосіб визначення вартості частини майна, що пропорційна частці учасника у статутному капіталі, а також порядок і терміни її виплати встановлюються статутом і законом (ч. 2 ст. 148 ЦКУ). Як зазначалося вище, виплата провадиться після затвердження звіту за рік, в якому учасник вийшов з товариства, і в термін до 12 місяців із дня виходу такого учасника (ст. 54 Закону № 1576). Проте наразі законодавчою нормою не встановлено порядок і спосіб визначення вартості майна для визначення частки учасника, який виходить з ТОВ, у статутному капіталі товариств. Тому якщо Статутом вашого товариства такий порядок не передбачено, необхідно керуватися таким:

Пункт 30 Постанови Пленуму Верховного суду України від 24.10.2008 р. № 13 «Про практику розгляду судами корпоративних спорів» встановлено, що «вартість частини майна товариства, що підлягає виплаті, повинна відповідати вартості чистих активів товариства, що визначається в порядку, встановленому законодавством, пропорційно його частці в статутному капіталі товариства на підставі балансу, складеному на дату виходу (виключенню)».

Отже, вартість майна товариства, що враховується у визначенні частки, вартість якої належить учаснику при його виході з товариства, визначається як сумарна вартість активів товариства за вирахуванням його зобов’язань на підставі балансу, складеного на дату подання учасником заяви про вихід з товариства.

У бухгалтерському обліку ці виплати відображаються такими проводками:

Нарахована та виплачена учаснику вартість майна, пропорційна частці в статутному капіталі:

Д-т 401 «Статутний капітал» – К-т 672 «Розрахунки з учасниками за іншими виплатами» (кошти в частині внеску до статутного капіталу);

Д-т 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» – К-т 672 «Розрахунки з учасниками за іншими виплатами» (сума залишку вартості майна, що належить до виплати учаснику, у зв’язку з його виходом з товариства);

Д-т 672 «Розрахунки з учасниками за іншими виплатами» – К-т 311 «Поточні рахунки в національній валюті» (сума вартості майна, що підлягає виплаті, у зв’язку з виходом учасника з товариства).

Нарахована та виплачена учаснику частина прибутку товариства:

Д-т 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» – К-т 672 «Розрахунки з учасниками за іншими виплатами» (сума частини прибутку, одержаного товариством у поточному році до моменту виходу учасника, що належить йому до виплати, у зв’язку з виходом з товариства такого учасника);

Д-т 672 «Розрахунки з учасниками за іншими виплатами» – К-т 311 «Поточні рахунки в національній валюті» (сума нарахованого прибутку).

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%