Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 
Вівторок, 29 травня 2018 22:41

Що таке ЕЦП? Як і хто його може отримати? І для чого це потрібно?

Електронний цифровий підпис (далі – ЕЦП) – вид електронного підпису, отриманого за результатом криптографічного перетворення набору електрон-них даних, який додається до цього набору або логічно з ним поєднується і дає змогу підтвердити його цілісність та ідентифікувати підписувача. Електронний цифровий підпис накладається за допомогою особистого ключа та перевіряється за допомогою відкритого ключа (ст. 1 Закону України «Про електронний цифровий підпис» від 02.11.2016 р. № 852-15 (далі – Закон про ЕЦП)).

Згідно зі ст. 3 Закону про ЕЦП, електронний цифровий підпис за правовим статусом прирівнюється до власноручного підпису або печатки.

Отримати його може фізична або юридична особа в одному з Акредитованих центрів сертифікації ключів (АЦСК). Інформація про такі центри наведена в Електронному реєстрі суб’єктів сфери ЕЦП на сайті Центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України, який забезпечує акредитацію такої діяльності.

Необхідно зазначити, що, згідно зі ст. 4 Закону про ЕЦП, електронний цифровий підпис призначений для забезпечення діяльності фізичних та юридичних осіб, яка здійснюється з використанням електронних документів і використовується фізичними й юридичними особами – суб’єктами електронного документообігу для ідентифікації підписувача та підтвердження цілісності даних в електронній формі.

Таким чином, електронним цифровим підписом користувались в основному для підписання електронних документів. Проте це не єдине, для чого потрібен ЕЦП.

За допомогою ЕЦП можна отримати доступ до своїх персональних даних. Наприклад, вхід на портал електронних послуг Пенсійного фонду України. Або в системі iGov можна отримати деякі державні послуги, зокрема: подати заявку на отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, ID-картки, інших довідок, замовити біометричний закордонний паспорт, оформити посвідчення учасника війни, знятися з реєстрації за місцем проживання чи навпаки зареєструватись тощо.

Отже, електронний цифровий підпис надає можливість ефективно заощадити особистий час.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%