Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Держаудитслужба зупинила держтендери на 12 млрд грн.

Середа, 01 листопада 2017 17:49

Держаудитслужба зупинила держтендери на 12 млрд грн.

За 9 місяців 2017 року була оброблено 2300 звернень до Держаудитслужби. Три чверті з них призвели до зупинки процедури держзакупівель. В результаті вдалося попередити розтрату 12 млрд грн. Це в 2,5 рази більше, ніж за весь 2016 рік, коли сума зупинених тендерів склала всього 4,7 млрд грн., повідомила начальник відділу моніторингу закупівель Державної аудиторської служби України Любомира Лавринець, пише Finance.ua з посиланням на УБР.

«Це не теоретичні цифри економії, а реальні кошти, які могли бути витрачені після проведених тендерів і акцептування учасника-переможця торгів. Коли сторони вже готові були укласти договори про закупівлю», – розповіла Любомира Лавринець.

За її словами, завдяки листам-рекомендаціям Держаудитслужби (які не мають обов’язкової правової сили), вдалося переконати замовників торгів у можливості втрат для держбюджету.

Там, де договори вже були укладені, тобто по добрій волі обох сторін, розривати їх доводилося через суд. Всього таких випадків з початку року накопичилося на суму 1 млрд грн.

У свою чергу Іван Лахтіонов, юрист проекту DoZorro, що відповідає за моніторинг системи закупівель ProZorro, зазначив, що за рік існування сервісу було отримано майже 6 тисяч звернень. З них ознаки порушень виявилися приблизно в половині випадків.

Найчастіше замовники намагалися уникнути процедури публічних торгів (711 випадків) або встановлювали дискримінаційні вимоги щодо кількості і якості необхідної документації, щоб відсіяти «непотрібних» учасників (371 випадок). На почесному третьому місці – необґрунтований вибір переможця торгів (248 випадків).

До порушення кримінального провадження дійшло 109 справ, але в результаті поки було винесено лише 3 реальні вироки. Причому в двох випадках покарали учасників за підробку документів і тільки 1 стосується замовника торгів.

«І навіть цей один випадок стосувався не самої процедури торгів, а підписання актів з прийому не нової снігоприбиральної техніки, поставленої за договором, а що була у вжитку», – розповів Іван Лахтіонов.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%