Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Державна аудиторська служба шукатиме порушників у системі ProZorro

Четвер, 02 листопада 2017 19:13

9 листопада у Верховній Раді України очікується розгляд законопроекту №4738-д, який може суттєво розширити повноваження Державної аудиторської служби України у сфері публічних закупівель.

Міністерство економічного розвитку та ДП «Прозорро» закликають народних депутатів підтримати законопроект, який створить додатковий механізм контролю за недобросовісними замовниками, передає «24 канал».

Наразі перший етап реформи завершено – всі закупівлі відбуваються онлайн через систему ProZorro. Дані про використання державних коштів доступні для моніторингу та контролю, а маніпуляції та порушення можуть бути виявлені за допомогою електронної документації. Наступним етапом реформи публічних закупівель має стати посилення контролю за замовниками та покарання за порушення Закону «Про публічні закупівлі» чи конкурентного законодавства

В разі ухвалення законопроекту №4738-д ДАСУ зможе суттєво розширити свої повноваження та здійснювати регулярні планові та позапланові перевірки підозрілих тендерів і замовників. Система ризик-індикаторів, яка буде інтегрована в ProZorro після прийняття законопроекту, автоматично шукатиме підозрілі закупівлі, що так само автоматично потраплятимуть в чергу на перевірку ДАСУ.

У випадку, якщо Рада пітдримає цей закон, причиною для розслідування закупівлі може стати також звернення третіх осіб – наприклад, громадських активістів чи журналістів. Окрім цього, інспектори ДАСУ зможуть за власною ініціативою перевірити будь-яку закупівлю, яка за попередньою оцінкою може бути проведена або вже була завершена з порушеннями законодавства.

Важливою особливістю законопроекту є підзвітність роботи ДАСУ, адже для них буде створено окремий кабінет у системі ProZorro, де будуть публікуватися всі дії служби, пов’язані з моніторингом. Зокрема, рішення про початок перевірки оприлюднюватиметься в системі ProZorro протягом двох днів з моменту його прийняття. Важливо також, що на відміну від скарг до Антимонопольного комітету, рішення ДАСУ про початок перевірки не зупинятимуть перебіг закупівлі.

Законопроект №4738-д було подано депутатами Іванчуком А.В., Матківським Б.М. та Кошелєвою А.В. Він пройшов всі комітети і готовий до розгляду Верховною Радою України. Його прийняття допоможе розкривати та зупиняти корумповані схеми, які замовники намагаються реалізувати під час здійснення публічних закупівель.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%