Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Директор Danske Bank подав у відставку через відмивання грошей в естонській філії. Росія

Четвер, 20 вересня 2018 10:50

Гучна історія з відмивання грошей через Естонську філію найбільшого данського банку не прояснилася, попри на публікацію підсумків внутрішнього розслідування

 Головний виконавчий директор Danske Bank Томас Борген визнав недосконалість систем внутрішнього контролю кредитної установи і подав у відставку. Це рішення співпало з оприлюднення результатів розслідування про відмивання грошей через Естонську філію, пише INTERFAX.RU

Оскільки розслідування НЕ знайшло провини Томаса Борген, який очолює банк з 2013 року, він продовжить виконувати обов'язки CEO Danske Bank в тих пір, поки йому Чи не буде знайдений наступник.

"Очевидно, що Danske Bank не впорався з відповідальністю в тому, що стосується передбачуваного відмивання грошей в Естонії. Я глибоко шкодую про це. Хоча з розслідування зовнішньої юридичної фірми слід, що я виконував свої юридичні обов'язки, я впевнений, що для всіх сторін буде краще, якщо я подам у відставку ", - наводяться слова Борген в прес-релізі банку.

Топ-менеджер Відзначив, що в якості головного виконавчо директора несе відповідальність за все, що відбувається в банку.

"Мені було вже деякий час ясно, що відставка - це правильний вчинок, який потрібно зробити, але я відкладав це рішення, оскільки відчував за собою відповідальність провести банк через цей складний період до оприлюднення результатів розслідування", - заявив він.

Інформатор ще в кінці 2013 року повідомив керівництву Danske Bank, включаючи Борген, в проблемах в естонських підрозділі. Регулятори Естонії почали бити на сполох ще в 2014 році. Однак через високу рентабельність операцій банк затягнув з власним розслідування до 2017 року, пише Financial Times.

Голова ради директорів Danske Bank Оле Андерсен висловив жаль, що доводиться попрощатися з Борген, але додав, що вони постійно обговорювали це питання, і що він поважає рішення головного виконавчо директора і вважає його правильним.

Гучна історія з відмивання грошей через Естонська філія найбільшого данського банку не прояснилася, незважаючи на публікацію в середу підсумків внутрішнього розслідування.

Danske Bank A / S Так і не зміг встановити ні вірогідні масштаби сумнівних транзакцій, ні їх походження, або не стали розкривати їх, Посилаючись на чинне законодавство. Відомий лише загальний обсяг нерезидентних транзакцій через естонської підрозділ: по охоплений розслідуванням період (з 2007 по 2015 рік) він склав 200 млрд євро.

Банк прийняв рішення пожертвувати всі доходи, отримані від операцій клієнтів-нерезидентів в Естонії, на благородну мету - подальшу боротьбу з відмивання грошей. Через це йому довелося кілька погіршити річний прогноз, але оскільки на оцінку майбутніх результатів вплинуло і інші чинники, не можна сказати, що фінансові втрати будуть істотними.

Що вдалося з'ясувати

Естонської підрозділ Банку не приділяла належної уваги ризикам відмивання грошей, в результаті чого у нього було безліч клієнтів, відносини з якими  слід встановлювати взагалі, йдеться в звіті про результати розслідування.

В ході розслідування експерти перевірили 15 тис. клієнтів і 9,5 млн транзакцій, вивчив 12 тис. документів і понад 8 млн електронних листів, а також провели понад 70 бесід з колишніми і нинішніми співробітниками і керівниками банку.

Банк почав з тих клієнтів, які викликали Найбільші підозри, і досконально перевірив 6,2 тис. З них. Майже про всі ЦИХ клієнтів і їх транзакції було повідомлень владі.

Зберігаються підозри, що деякі співробітники банку в Естонії допомагали клієнтам у проведенні операцій по відмиванню грошей або вступали з ними в змову.

Внутрішнє розслідування було засновано на роботі експертів Promontory Financial, PwC і EY, його координувало провідна датська юрфірми Bruun & Hjejle.

Спочатку основний обсяг коштів, що проходили через Естонію, надходив з Росії та інших країн колишнього СРСР, включаючи Україну і Азербайджан. Зазвичай гроші НЕ затримувалися в Естонії і швидко переводились в інші країни, щоб вони НЕ були відображені в Офіційною статистикою. Однак в подальшому основними джерелами коштів стали Росія, Великобританія і Британські Віргінські острови.

Спочатку, коли скандал навколо Danske тільки починався, обсяг підозрілих операцій, проведених через нього за 9 років - з 2007 по 2015 рік, оцінювався в $ 3,9 млрд. Потім в липні датська преса написала про те, що, можливо, відмити через банк було $ 8,3 млрд .

Фінансові результати

Danske Bank вирішив відмовитися від усього обсягу виручки естонського філії, отриманої від операцій нерезидентів, за 2007-2015 роки в сумі 1,5 млрд данських крон (близько 200 млн євро). Для порівняння: виручка кредитної організації в цілому в 2017 році перевищила 48 млрд данських крон.

Банк пожертвує ці гроші незалежного фонду, який буде заснований для надання підтримки ініціативам по боротьбі з міжнародною фінансовою злочинністю, в тому числі з відмиванням грошей, говориться в повідомленні банку.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%