Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нацбанк відкликав дві банківські ліцензії у зв‘язку зі злиттями структур за спрощеною схемою

Середа, 31 жовтня 2018 09:22

В Україні стало на два банки менше. 30 жовтня Нацбанк відкликав ліцензії у банку «Центр» і VS Банк, повідомила прес-служба регулятора. Після чого кількість банківських структур в країні скоротилося з 81 до 79.

Відгук двох ліцензій стався на прохання самих фінансистів, які цього літа затвердили рішення акціонерів на свою реорганізацію: 10 липня було видано офіційний дозвіл про приєднання VS Банку до ТАСкомбанк, а 10 серпня - про об'єднання банку «Центр» і МТБ Банку. В обох випадках злиття відбуваються за спрощеною процедурою, що має на увазі повний розрахунок з кредиторами, пише УБР.

Злиття VS Банку (колишній Volksbank і банк «Електрон») з ТАСкомбанк почали обговорюватися практично відразу після покупки невеликої львівської структури у російського Ощадбанку. Було багато розмов про мізерну суму угоди - пліткарі стверджували, що власник групи ТАС Сергій Тігіпко отримав її практично безкоштовно. Втім, він цін не називав, а більше говорив про капіталізацію групи, яка після завершення угоди з VS Банком, за словами бізнесмена, має зрости на 60%. Це не перше придбання Тігіпко в банківському секторі: до цього він купив Universal Bank, а також частина активів Діамантбанку і банку «Новий».

Про приєднання банку «Центр» до МТБ Банку (був Марфін Банком поки їм володіла однойменна кіпрська структура) стало відомо відносно недавно. Його пояснювали по-різному: хтось говорив про бажання власника «Центру» (колоритного француза з арабським ім'ям Хамед Аліханом) скоріше позбутися від української структури, а хтось про злиття заради капіталізації. Після неї укрупненная структура зможе виконати вимогу НБУ щодо збільшення банками до 2024 року своїх капіталів до 500 млн. грн., Оскільки вийде на рівень 635 млн. Грн.

Капітал банку «Центр» зараз становить 200 млн. Грн. (79 місце в рейтингу з 81 банку), а МТБ Банку - 435 млн. (38 місце). Власники МТБ Банку (бізнесмени Михайло Партикевич і Ігор Згуров), схоже, не готові самостійно нарощувати капітал своєї структури.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%