Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Як українцям отримати пеню за зарплатними боргами та що їм ще належить

Середа, 31 жовтня 2018 09:27

Український бізнес хочуть суворіше карати за несвоєчасну виплату зарплати. Карати пенею - не менше одного розміру облікової ставки Нацбанку, зараз це 18%, за кожен день прострочення. Одночасно на всю суму боргу буде налічуватися офіційний індекс інфляції (у січні-вересні 2018 року - 8,9%). І всі ці гроші отримає сам працівник. Це прописано в законопроекті Мінсоцполітики, опублікованому для громадського обговорення: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав працівників на своєчасну і в повному обсязі виплату заробітної плати в разі неплатоспроможності роботодавця», пише УБР.

За цим документом, людина взагалі не зобов'язаний працювати, якщо прострочення по зарплаті досягла 15 днів. Він може перестати виконувати свої посадові обов'язки та покинути підприємство. Щоб його не вважали за прогул досить за 2 дні до цього написати відповідну заяву своєму керівництву. При цьому начальник не має права звільнити такого працівника, а навпаки - повинен його відновити, як тільки розрахується з усіма боргами, і знову почне своєчасно платити зарплату. При цьому роботодавець зобов'язаний виплатити людині компенсацію за пропущені дні - не менше 2/3 окладу.

Правда, з цього правила є кілька винятків. Не можуть залишати свої робочі місця при зарплатних боргах працівники органів державної влади, місцевого самоврядування, безпеки та правопорядку, військові. А також люди чия бездіяльність створює загрозу життю і здоров'ю, навколишньому середовищу. І перешкоджає запобігання стихійному лиху, аваріям, катастроф, епідемій.

Для роботодавця законопроектом передбачена лише одна поступка: він може уникнути штрафів за несвоєчасну виплату зарплати (11 169 грн.), Якщо сам виплатить вищеописану пеню і компенсацію, і встигне владнає взаємини з працівниками до перевірки Держпраці.

Зовсім інша історія, якщо в нього просто немає коштів, і на підприємстві запущена процедура банкрутства. В цьому випадку, людина може розраховувати на компенсацію в розмірі 3 своїх окладів, але не більше 12 мінімальних зарплат на 1 січня відповідного року (зараз це 44,7 тис. Грн.). Для отримання такої виплати потрібно бути в офіційному списку кредиторів і подати в суд письмову заяву з виплати зарплатних боргів.

Щоб отримати цю виплату людина повинна протягом 3 місяців після потрапляння в список кредиторів звернеться до територіального підрозділу «центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю».

«Це і є Мінсоцполітики, тобто виплатами повинні зайнятися його територіальні підрозділи. Але відразу потрібно зрозуміти - з яких фондів можуть робитися такі виплати. Швидше за все, їх почнуть формувати після введення нових податків для бізнесу, тобто посилиться і без того чимала податкове навантаження. Надто вже великі суми доведеться платити. Суди завалені позовами через невиплачених зарплат. І більшість з них стосуються саме підприємств-банкрутів (на другому місці позови через невиплати бонусів топ-менеджерам). І в таких історіях заборгованість перед людьми накопичена нема за 3 місяці, а за 12 і більше », - прокоментував UBR.ua документ старший партнер адвокатської компанії« Кравець і партнери »Ростислав Кравець.

До речі, чиновники також підтвердили актуальність зарплатної проблеми. Як повідомив UBR.ua головний спеціаліст відділу з питань дотримання законодавства про працю Держпраці Артем Дяковський, найчастіше при перевірках бізнесу виявляють два порушення трудового законодавства. Це неоформлені офіційно працівники та несвоєчасна виплата зарплати. Борги тут дійсно ростуть.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%