Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Зростання цін. Як змінилася вартість життя за 8 років та від чого це залежало

Вівторок, 13 листопада 2018 13:28

Споживчі ціни за останні 8 років зросли більш ніж вдвічі, повідомляє Державна служба статистики України. Зростання зафіксовано в період з грудня 2010 року до поточного жовтня. Найбільше подорожчали житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива. У лідерах підвищення цін - алкоголь та тютюнові вироби. Про це – у сюжеті Радіо НВ.

На що зросли ціни

Згідно з індексом споживчих цін, житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива подорожчали у більш ніж 5 разів. Ця категорія споживання здорожчала найбільше. Дані оприлюднив Держстат. Приблизно на стільки ж подорожчав транспорт.

Предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла обходиться більш ніж вдвічі. На такому ж рівні піднялися у ціні продукти харчування та безалкогольні напої. Одяг та взуття подорожчали щонайменше у 1,5 рази.

Якщо порівнювати з груднем 2010 року, серед товарів та послуг найбільше подорожчав транспорт, потім охорона здоров'я. На третьому місці - ресторани та готелі. Трошки менше здорожчав відпочинок і культура вцілому. Найменше зросли ціни на зв'язок.

Знизити податок на додану вартість

Повернутися до державного регулювання цін і знизити податок на додану вартість на продукти харчування. Такі заходи були б доцільними на думку голови Ради Національного банку України Богдана Данилишина. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. Потрібно також встановити максимальну торгову націнку по аналогії з європейськими країнами.  

На думку Данилишина, варто повернути Державну цінову адміністрацію. Максимальна націнка на продукти не повинна перевищувати 15% ціни від виробника, на інші товари - не вище 30%, на імпортні товари - не більше 30% від митної ціни, додав Данилишин.

Зменшення податку на додану вартість - це європейська практика, зазначив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Завдяки зменшенню ПДВ ціни на продукти можуть знизитися на 3%. Втім, повернутися до державного регулювання цін - фактично не можливо, зазначив Дорошенко. Повертатися до державного регулювання цін - не варто, повідомив заступник голови стратегічної групи радників при Кабінеті Міністрів Павло Кухта.

Інфляція

Зростання цін на товари, які регулює ринок, у півтора-два рази, - це прояв інфляції, зазначив Кухта.

Раніше низькі тарифи, зокрема на газ для населення, намагалися утримати будь-якою ціною. Зараз тарифи підвищили близько до ринкових, пояснив експерт. А державне регулювання цін містило у собі корупційну складову, зазначив Кухта.

За офіційними даними Держстату, інфляція за останні роки найбільше зростала у 2014 та 2015 роках. Тоді цей економічний показник збільшувався до 40%. Раніше в НБУ повідомили, що у вересні 2018 року споживча інфляція дорівнювала майже 9%. Раніше таким був прогноз НБУ щодо річного рівня інфляції. Зараз Національний банк підвищив оцінку інфляції на цей рік до більш ніж 10%.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%