Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Антимонопольний комітет виставив "Газпрому" штраф у 85 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу.

П'ятниця, 22 січня 2016 11:39

 Антимонопольний комітет України виставив російському газовому монополістові "Газпрому" штраф у 85 млрд грн за зловживання монопольним становищем на вітчизняному ринку транзиту газу. Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook повідомив глава відомства Юрій Терентьєв, передає УНІАН.

"Тільки що прийнято рішення про зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу магістральними трубопроводами територією України компанією" Газпром "як монопольного покупця. Сума штрафу - 85 млрд грн", - написав Терентьєв.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці квітня 2015 прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до АМКУ з проханням розпочати розслідування щодо "Газпрому", оскільки його дії на українському ринку завдають шкоди українській економіці, а сама компанія "діє на дискримінаційних, фактично неконкурентних умовах ".

За даними, наданими Міністерством юстиції, Міністерством енергетики та вугільної промисловості, Антимонопольним комітетом і НАК "Нафтогаз України", через дії "Газпрому" Україна фактично втратила можливість торгувати газом на своєму західному кордоні, а також позбулася можливості повноцінно використовувати словацьку маршрут для імпорту газу, оскільки російський газовий монополіст викупив всі потужності даного газопроводу. Також, блокуючи віртуальні потоки газу зі Словаччини, "Газпром" позбавив європейських постачальників їх потенційної значної частки українського ринку.

Зі свого боку, Європейська комісія 22 квітня 2015 висунула офіційні звинувачення "Газпрому" у зв'язку з його домінуючою позицією на ринку Центральної та Східної Європи, що порушує антимонопольне законодавство ЄС.

Одночасно Україна звернулася до партнерів з Євросоюзу, щоб спільно провести антимонопольне розслідування та встановити "факт монополізму російської компанії" Газпром "не лише в Європейському Союзі, а й в Україні".

У середині травня Антимонопольний комітет України за дорученням прем'єр-міністра почав антимонопольне розслідування проти "Газпрому".

24 грудня 2015 Антимонопольний комітет визнав "Газпром" монополістом на ринку транзиту природного газу по території України і розраховував зустрітися з представниками компанії і представити їм докази зловживання їх монопольним становищем в Україні.

При цьому 19 січня 2016 Україна в односторонньому порядку підвищила для компанії "Газпром" вартість послуги з транзиту російського газу в країни ЄС на 50%. Тариф зріс до 4,5 дол. За кожні 100 км. За словами міністра енергетики та вугільної промисловості України, Володимира Демчишина, Україна з початку 2016 повністю змінила підхід до транзиту російського газу до ЄС, встановивши тарифи на вхід і вихід з газотранспортної системи. В даний час "Нафтогаз" судиться з "Газпромом" в Стокгольмському арбітражі за контрактом 2009 року, в тому числі в частині транзиту російського газу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%