Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нацбанк змінив порядок купівлі-продажу валюти

Понеділок, 04 квітня 2016 14:47

Новий порядок передбачає, що купівля-продаж іноземної валюти на умовах «своп» буде здійснюватися з доларами США і євро на термін, не більше 30 календарних днів

Національний банк України оптимізував свій інструмент короткострокового рефінансування банків через купівлю-продаж іноземної валюти на умовах «своп (обмін активами, при якому укладання угоди купівлі / продажу супроводжується укладанням протилежної угоди про зворотну купівлю / продаж того самого активу через певний термін на тих самих або інших умовах).

Про це повідомляється на сайті НБУ з посиланням на постанову №222.

За інформацією Нацбанку, новий порядок передбачає, що купівля-продаж іноземної валюти на умовах «своп» буде здійснюватися з доларами США і євро на термін, не більше 30 календарних днів.

Перша частина операції «своп» буде здійснюватися за офіційним курсом гривні до відповідної іноземної валюти, встановленим на день проведення операції, за вирахуванням «знижки на ризик», а курс другої частини операції «своп» буде розрахунковим на підставі різниці між процентними ставками за коштами в національній валюті і коштами в іноземній валюті. Розрахунки будуть проходити на умовах попередньої оплати.

За оцінками НБУ, новий порядок дасть банкам додаткову можливість задовольняти свої короткострокові потреби в ліквідності, при цьому Національний банк отримає можливість підвищити ефективність реалізації монетарної політики.

Як повідомлялося, Нацбанк своїми постановами №90 і №100 оптимізував інструменти управління ліквідністю банків, в тому числі надав банкам можливість використовувати механізм роловера, розширив перелік прийнятого в заставу забезпечення по кредитах і надав можливість збільшувати, зменшувати або проводити заміну застави.

Зміни набувають чинності 4 квітня.

За оцінками НБУ, зазначені зміни дозволять банкам задовольняти свої короткострокові потреби в ліквідності. У той же час, підвищення гнучкості регулювання ліквідності банківської системи є необхідною умовою для ефективної реалізації монетарної політики в рамках режиму таргетування інфляції, перехід до якого планується до кінця 2016 року.

Раніше Національний банк з 17 лютого цього року надав доступ до операцій з підтримки ліквідності банкам, віднесеним до категорії проблемних, для ефективного виконання функції кредитора останньої інстанції.

Обсяг заборгованості українських банків перед Національним банком України за виданими кредитами рефінансування в лютому знизився на 4,147 млрд грн, або на 4,1%, - до 98,190 млрд грн.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%