Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Банкіри: що буде з курсом долара в квітні

Понеділок, 04 квітня 2016 16:04

На міжбанківському ринку чекають коливань в рамках 25,90-26,50 грн ./$

Різкий обвал курсу долара в перший день квітня (з 26,30 грн ./$ до 26,10 грн ./$) спровокували сезонні розпродажі експортерів, зростання попиту на гривню на початку місяця, а також зниження валютного попиту через завершення опалювального сезону .

«Кількість продавців долара сьогодні помітно зросла. Активно продавали як металурги, так і аграрії. Національний банк з викупом не вийшов », - розповів UBR.ua начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гриненко. «Продажі валюти банками в рамках докапіталізації помічені не були», - доповнив його начальник казначейства VTB Bank (Україна) Станіслав Верхградський.

Активність експортерів пояснили сезонністю: представники агросектору допродували останній урожай, і обсяги їх продажів були лише трохи вище середнього рівня, а у сталеливарників зараз самий пік реалізації продукції - в Африку і трохи в Європу.

«Зміцнення курсу гривні стає наслідком сезонних економічних факторів, таких як збільшення обсягу експортної виручки в березні-квітні, а також зниження закупівель великого імпорту. Нагадаємо, з 4 квітня закінчується опалювальний сезон, тому газові закупівлі тимчасово скоротяться », - зазначила начальник відділу казначейських операцій Forward Bank Анна Танцюра.

Загальний обсяг торгів міжбанку 1 квітня склав $ 295,29 млн. - Це менше суми вчорашнього дня, коли фінансисти наторгували на $ 356,31 млн. Але не можна забувати, що через коротке дня в п'ятницю середній обсяг торгів зазвичай коливається в рамках $ 220-280 млн.

«Після основної стадії торгів надлишок валюти становив приблизно $ 12-15 млн.», - Оцінив ситуацію Юрій Гриненко.

У відсутності Нацбанку на торгах, головним покупцем долара в п'ятницю став Ощадбанк, який вийшов зі скупкою валюти після зниження курсу міжбанку до 26,0-26,05 грн ./$ після полудня. Кажуть, що саме він і викупив залишився після основних торгів надлишок долара, і скарбники досі гадають для кого він це зробив: під НАК «Нафтогаз», який почав активніше обслуговувати, або собі на позицію (що дозволяє великий капітал держбанку). Крім Ощадбанку, до активних покупців долара сьогодні відносили Креді Агріколь Банк, Альфа-Банк і банк «Хрещатик». З валютних продавців виділяли ОТП Банк, Райффайзен Банк Аваль, Приватбанк і ПУМБ.

Несподівана поява в якості головного валютного покупця Ощадбанку замість Нацбанку, який сьогодні спостерігав за ситуацією з боку, пояснювали по-різному. Одні говорили, про бажання регулятора допомогти доларом «Нафтогазу», а інші - про виховному моменті для ринку в цілому.

«Можемо припустити, що відсутністю сьогоднішньої інтервенційної покупки долара НБУ хотів зробити психологічний вплив на експортерів, щоб вони надалі не вичікували високого курсу, а продавали по поточних котируваннях. Саме цей фактор, на наш погляд, спрацював сьогодні », - сказав UBR.ua Станіслав Верхградський.

Може ще подешевшати

Фінансисти допускають, що наступного тижня міжбанк продовжиться рухатися в рамках 26,0-26,30 грн ./$. Хоча не виключаються і сюрпризи. «Ринок трохи звик до цього коридору на цьому тижні. А ще до того, що як тільки починає превалювати пропозицію на торгах, з'являється Нацбанк і приймається викуповувати надлишок долара. І вже три рази виставлявся курс відсікання в 26,10 грн ./$, так що є ціновий орієнтир для його викупу. Тому, швидше за все, при великому валютному пропозиції, НБУ буде викуповувати і це не повинно дозволити просідання курсу нижче позначки 26 грн ./$. Хоча і сюрпризи зі зниженням, скажімо, 25,90 грн ./$ також повністю виключати не можна », - зауважив Юрій Гриненко.

Схожу оцінку ситуації видав і Станіслав Верхградський, правда, верхню планку для тижні поставив все-таки трохи вище. «У понеділок очікуємо відкриття торгів в діапазоні 26,0-26,15 грн ./$. Наступний тиждень котирування можуть провести в діапазоні 25,90-26,50 грн ./$ », - зазначив він. При цьому допустив також з початку нового тижня невелике здешевлення готівкового долара, який сьогодні, до речі, просів на чорному ринку до 26,05-26,15 грн ./$ (слідом за міжбанком). «На готівковому ринку долар може втратити 10-20 копійок. Але варто брати до уваги той факт, що при зростанні курсу долара на міжбанку, ціни на готівковому ринку можуть також підростати », - зазначив Верхградський.

Говорячи про фактори, що впливають на валютний ринок, банкіри на друге місце ставлять процес формування уряду, і більше говорять про економіку. Вважають, що по-справжньому переполошити міжбанк може тільки Міжнародний валютний фонд.

«Бурхлива реакція ринку може бути тільки в разі прийняття МВФ остаточного рішення про перерахування наступного траншу за програмою розширеного фінансування. Виділення гарантій від США в розмірі $ 1 млрд також залежить від позитивного рішення МВФ. Поки такого рішення немає, бурхливої ​​реакції ринку на політичні події не буде », - запевнив UBR.ua аналітик UniCredit Bank Андрій Приходько.

Цікаво, що фінансисти вважають, що бізнес буде більше турбувати формування не уряду, а коаліції у Верховній Раді. «Основним курсоутворюючими фактором наступного тижня залишиться активність експортерів і участь Нацбанку в формуванні валютного попиту і пропозиції на міжбанку. Позитивне дозвіл урядової кризи, на наш погляд, позитивний вплив на курс гривні вже навряд чи надасть, а ось провал в коаліційних переговорах негативно відіб'ється на очікуваннях бізнесу », - зазначив Станіслав Верхградський.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%