Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Офшорний скандал: чим він небезпечний для українських банків і компаній

Вівторок, 05 квітня 2016 10:23

Головним наслідок «панамського скандалу», що вибухнув 4 квітня після витоку даних про офшорні компанії великих світових діячів (і президента України Порошенко в тому числі) стануть додаткові перевірки податківців та правоохоронців в європейських країнах і США. За їх результатами можуть нараховуватися штрафи і навіть проводитися арешти.

«Я б не виключав посилення або хоча б більш пильну увагу регулюючих органів до трансакцій з офшорами», - зазначив UBR.ua керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

Активних перевірок, в першу чергу, чекають від західних фіскалів, і в останню - від українських. Максимум, на який варто розраховувати, - це посилення процедур торгівлі цінними паперами на зовнішніх ринках або правил фінансового моніторингу, якому піддаються вклади в українських банках або вносяться для перерахувань суми. В глобальну компанію з виведення наших компаній з офшорів не вірить ніхто.

«Враховуючи що, у Верховній Раді представлені практично всі найбільші українські фінансово-промислові групи, будь-яка реальна зміна законодавства в бік посилювання роботи із зарубіжними, в тому числі і офшорними, юрисдикціями отримає запеклий опір з боку тієї частини парламенту, яка представляє великий бізнес», - переконаний аналітик UniCredit Bank Андрій Приходько.

Кого точно торкнеться «панамський скандал» - це українські «дочки» великих іноземних холдингів, діяльність яких почнуть розслідувати на батьківщині. «Такі розслідування можуть впливати на українські компанії, які входять в мультинаціональні групи», - сказав UBR.ua менеджер з міжнародного оподаткування KPMG в Україні Роман Жарко.

Під роздачу допоможуть потрапити і фінустанови. «Через скандал, який залучені наші чиновники, можуть постраждати і найбільші українські банки, особливо мають лістинг в Лондоні або Нью-Йорку (або мають материнські структури з лістингом). Якщо виявиться, що банк був залучений в корупційні схеми, то місцеві регулятори, можуть застосувати до нього антикорупційне законодавство з подальшим стягненням багатотисячні штрафів », - спрогнозував UBR.ua фінансовий аналітик групи компаній« Фінам »Тимур Нігматуллін.

Ціни виростуть

Чим складніша і небезпечніша буде робота через офшори, чим дорожче вона буде ставати для бізнесу. «Можливо, ціни на послуги фірм-посередників виростуть, так як клієнти вимагатимуть більшої гарантії конфіденційності», - допускає Олександр Паращій.

При цьому, бізнес буде поступово виводити свої активи з офшорних юрисдикцій. Чи не повністю, звичайно, але хоча б якусь його частину. По-перше, через що посилилися правил для грошових перерахувань від Нацбанку України, які постійно розширює вимоги щодо фінансового моніторингу. По-друге, через перевірки фіскалів і репутаційних ризиків. Адже витік інформації з Панами - не останній інцидент. Навесні 2013 г. «злив даних» стався по компаніям і персонам, які працюють на Британських Віргінських островах, а в 2014 р - з Люксембургу.

Ще тоді наш бізнес став більше тяжіти до Кіпру, який офіційно перестав вважатися офшорною юрисдикцією. І тому саме це острів досі називається нашим Держстатом, найбільшим інвестором України: за 2015 року з нього надійшло в країну близько $ 12 млрд, що на 10 більше обсягів вливань з Віргінських островів.

Експерти запевняють: український бізнес усвідомлює, що поступово доведеться відкривати свої офшорні тайники, і готується до цього. «Компанії, які відповідально ставляться до дотримання законодавства, і відстежують тенденції до його змін, вже готуються до посилення податкових процедур. Зокрема, українські бізнесмени приходять до розуміння необхідності створення за кордоном реальних компаній, з персоналом, офісом та іншими атрибутами господарюючих суб'єктів, які дійсно будуть здійснювати господарську діяльність. Також, відбувається перегляд існуючих корпоративних і фінансових структур з урахуванням планів по імплементації плану BEPS для попередження податкових ризиків », - запевнив Роман Жарко.

BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) - це винахід Організації економічного співробітництва та розвитку: план дій з протидії розмивання бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування.

У міру розширення свого бізнесу в Європі, українські компанії починають тяжіти до ЄС. «Як показує досвід нашої компанії, все частіше підприємці звертаються з питань реєстрації своїх торгових компаній в Європі, прикладом можуть служити Словаччина і Чехія. Крім цього, саме з цих країн ми спостерігаємо певну активність щодо інвестування в український бізнес, зокрема в центральній частині України. І це позитивна тенденція », - підкреслив UBR.ua директор Investment Service Ukraine Іван Герасименко.

У той же час всі юристи і фінансисти хором відзначають ключову тезу - операції з офшорами, хоча активно моніторяться в більшості країн світу, але в той же час не є протизаконними. І в Україні в тому числі. Тому при правильній організації справи нічого страшного в них немає, крім репутаційних ризиків - це просто вважається непристойним для публічних особистостей.

«Багато схеми ведення бізнесу із застосуванням офшорних елементів є абсолютно законними. Негативне значення вони набувають як правило в двох випадках: якщо присутня незаконна оптимізація (відмивання грошей) або якщо офшорні схеми використовують політики (чиновники)», - підсумував Іван Герасименко.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%