Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Що буде відбуватися з курсом долара в 2016 році

Вівторок, 05 квітня 2016 10:35

Девальвація гривні виллється в підвищення цін.

Відносне затишшя на валютному ринку в грудні 2015 р трохи стримало паніку серед населення і підприємств. Майже весь останній місяць минулого року міжбанк тримався в рамках 23,0-24,0 грн / $. Однак початок року показало, що розслаблятися поки рано і нас ще чекають значні валютні коливання. А виходячи з прогнозів уряду, який заклав в держбюджет середньорічний курс 24,1 грн / $ і прихід до кінця року долара до рівня 24,4 грн / $, стає зрозумілим, що навіть офіційні особи країни не очікують зміцнення гривні в цьому році.

Наприклад, як раніше писав UBR.ua, голова НБУ Валерія Гонтарєва на зустрічі з 40 банкірами 12 січня сказала, що вважає прогноз за середньорічним курсом цілком реальним, проте зазначила при цьому, що залишається «багато ризиків, які можуть мати негативний вплив на прогноз і погіршити його».

Експортний питання

Одним з основних факторів який буде негативно впливати на курс в першому півріччі 2016 рік стане зниження обсягів експорту української продукції. В першу чергу, це стосується експорту металу через зниження ділової активності в світі, а також експорту агропродукції. Агросектору експерти не пророкують особливих експортних перспектив зважаючи слабких очікувань щодо врожаю озимих (через зниження площ сівби і погодних факторів).

Також, варто відзначити, що втрата російського ринку, навряд чи буде в повній мірі заповнена для українських експортерів висококонкурентний ринком ЄС, або ринками Близького Сходу, де зараз наростає соціально-економічна напруженість через військові дій в регіоні, а також терористичних атак. Чи не виручить нашого виробника і Китай.

Згідно грудневим даними лондонської дослідницької компанії Markit, індекс ділової активності в переробній промисловості Китаю знизився до тримісячного мінімумам, що може говорити про збереження спаду в секторі виробництва Піднебесної. «Таким чином всі дії КНР простимулювати економіку, в тому числі за рахунок ослаблення юаня, поки не приносять належних результатів і це призводить до ослаблення попиту на всі види сировини - від металів, руди, до хімії і енергетичних продуктів», - розповів UBR.ua провідний аналітик групи компаній «Forex Club» Андрій Шевчишин.

Крім того, вперше за останні два роки знизилася ділова активність в промисловості Індії, що додає проблем сировини. У підсумку, навіть в разі нарощування експорту металу, низькі світові ціни можуть нівелювати фактор обсягу. Але в кращому випадку, експерти очікують лише обсягів експорту на рівні 2015 р.

«Зниження експорту і втрата компаніями частини ринків збуту, призведе до зниження потоку валютної виручки в країну», - зауважив нам аналітик інвестхолдингу «Фінам» Богдан Зварич. З експертами погоджується і портфельний керуючий ІК Адамант Капітал Костянтин Вьюшінскій, відзначаючи також, що зниження експорту в першому півріччі 2016 р ускладнить процес розрахунку за імпортними контрактами. А це вже може викликати «перекіс» міжбанківського ринку в бік попиту в умовах браку валюти, що, в свою чергу, зробить американський долар ще дорожче.

Однак, варто також зазначити, що вартість енергетичного імпорту для України теж знизиться (нафта, бензин і т. П.). «Таким чином сальдо торгового балансу знизиться, але не дуже істотно», - запевнив UBR.ua начальник відділу по роботі з борговими інструментами на локальному ринку Concorde Capital Юрій Товстенко.

У надії на транш

В таких умовах особливо важливим є отримання Україною двох чергових траншів від Міжнародного валютного фонду. Однак, як повідомила на вчорашній нараді з банкірами Валерія Гонтарєва, погіршення платіжного балансу України і невиконання плану по нарощуванню Нацбанком золотовалютних резервів послужили для МВФ підставою для затримки двох кредитних траншів. Погіршення платіжного балансу голова Нацбанку пояснила, як розповів UBR.ua один з банкірів присутніх на зустрічі, саме падінням цін на метал на міжнародних ринках в середньому на 20%.

У зв'язку з затримкою грошових траншів МВФ, які Україна чекає ще з вересня 2015 р доведеться переглядати і «дорожню карту», ​​розроблену нашим урядом і Фондом. Через це Нацбанк вирішив перенести процес поступової відмови від валютних обмежень (з продажу валюти під один паспорт не більше ніж на 3 тис. Грн., По зняттю з валютного депозиту не більше еквівалента 20 тис. Грн на добу, а з гривневого - до 300 тис. грн. та ін.) на кінець 2016 р

Цей факт, на думку експертів, може знову підігріти інтерес, в першу чергу, населення до купівлі валюти. А з урахуванням існуючих обмежень купуватися долар буде в першу чергу, на чорному ринку, тим самим стимулюючи його розширення. І зараз послуги бариг користуються значним попитом не тільки у фізосіб, а й бізнесу. Це дозволяє міняйл утримувати курс в середньому на дві гривні вище рівня міжбанку.

При цьому фактор очищення банківського сектора в першому півріччі 2016 р на думку Андрія Шевчишина, вже не буде настільки важливим моментом для валютного ринку. «Однак виплати Фонду гарантування вкладів клієнтам неплатоспроможних банків будуть в першому кварталі залишатися підживленням ліквідності», - додав він.

У той же час поки що працюють в Україні банки, за словами провідного експерта управління казначейства і фінансових установ «ОТП Банку» Максима Давлад найближчим часом будуть доформувати резерви у зв'язку з переходом на міжнародні стандарти фінансового обліку, що забезпечить з їх боку додатковий попит на валюту.

Рятівний регулятор

При цьому експерти сподіваються, що у Нацбанку все ще досить важелів щоб не допустити торішніх рівнів девальвації нацвалюти. «В даний час вся валюта може купуватися тільки під конкретні валютні контракти, які ретельно моніторяться Нацбанком. Банки не можуть купувати на позицію значні обсяги валюти, так як це також щодня відстежується НБУ. Тому спекуляції на валютному ринку зведені практично до нуля », - запевняє заступник директора казначейства банку" Хрещатик "Едуард Назаренко.

У свою чергу Андрій Шевчишин очікує, що курс на готівковому ринку до середини року може плавно вийти на позначку 26-27 грн / $, а безготівковий курс - на 24,0-26,0 грн / $. «Але важливо розуміти, які кроки робитиме НБУ, як буде продовжуватися співпраця з кредиторами, наскільки реальною буде перспектива дострокових виборів і яка буде ситуація на Донбасі», - сказав він. Якщо ж на ринку переважатимуть негативні чинники, то за словами Шевчишина, курс готівкового ринку до середини року може вийти і на рівень 28,5-29,5 грн / $.

Схожий прогноз робить і Юрій Товстенко, чекаючи, що міжбанківський ринок до середини року вийде на рівень курсу близько 25-26 грн / $, а готівковий - 26-27 грн / $.

Більш оптимістичний прогноз робить голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук чекаючи, що за підсумками першого півріччя міжбанківський курс встановиться на рівні 23,5-24,5 грн / $, а готівковий - 24,0-25,5 грн / $.

Очікувана девальвація, за словами фінансистів, буде посилювати інфляційний тиск, який може дати додаткові 5% до загальних показників (без девальвації). Однак, на думку Костянтина Вьюшінского, помірна девальвація для економіки може бути навіть корисна, в першу чергу, за рахунок зменшення витрат на оплату праці.

«Відповідно вартість праці може бути конкурентною перевагою на вже розпочатому ринку Європи. У той же час рівень життя населення і купівельна спроможність падатимуть », - нарікає він.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%