Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ЄБРР виділив 75 млн. Євро на енергоефективність

Четвер, 07 квітня 2016 15:30

Програма Європейського банку буде доступна навіть пересічним громадянам. Про це повідомляє прес-служба компанії http://ubr.ua

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) підписав договір з трьома українськими банками (ОТП Банк, Мегабанк і УкрСиббанк) про співробітництво в реалізації програми фінансування енергоефективності в житловому секторі України IQ energy.

Загальний обсяг фінансування проекту становить 75 млн. Євро. Програма підтримується грантових фінансуванням (15 млн. Євро.) З Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та екології (E5P), найбільшим донором якого є Європейський Союз.

Кредитні кошти будуть використані для покриття до 20% суми кредиту для позичальників-фізосіб і до 35% для ОСББ. Крім цього, для реалізації програми передбачається отримання технічної допомоги, що фінансується з коштів E5P та Шведського агентства міжнародного співробітництва з розвитку (Sida).

Програма IQ energy доступна не тільки ОСББ, а й окремим домогосподарствам. Природно, очікується, що вони будуть застосовувати високоефективні технології, які дозволять підвищити показники енергоефективності на 20% і більше (і істотно скоротити витрати комуналку).

Позичальники, що відповідають критеріям ЄБРР, зможуть отримати кредити на реалізацію цілого списку заходів з енергоефективності, зокрема термоізоляцію стін, дахів і підлог перших поверхів; установку сучасних енергоефективних вікон, газових котлів та котлів на біомасі; модернізацію систем теплопостачання; установку сонячних систем опалення та ін.

Причому, конкретні програми з урахуванням індивідуальних потреб тих чи інших користувачів можна підібрати на сайті www.iqenergy.org.ua. Фізособи також зможуть подавати через цей веб-сайт заявки на отримання грантових коштів. Представник E5P Андрес Лунд підрахував, що середньостатистичний українець зможе отримати близько 3 тис. Євро, які підуть на погашення тіла кредиту.

"Не дивлячись на деяке зниження енергоємності за останнє десятиліття, українська економіка залишається однією з найменш енергоефективних серед усіх країн діяльності ЄБРР і сильно залежить від імпортних енергоносіїв. І найбільшим споживачем є житловий сектор (10 млн. Будинків), на який припадає понад 33% загального обсягу споживання енергії в Україні. З огляду на це, програма IQ energy не тільки своєчасно забезпечить вкрай необхідне фінансування, а й допоможе в цілому змінити картину споживання енергії в житловому секторі ", - зазначив директор ЄБРР в Україні Шевки Аджунер.

ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. Станом на середину березня 2016 року банк взяв на себе зобов'язання з надання понад 11 млрд. Євро в рамках 363 проектів в країні.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%