Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Київський ринок нерухомості може впасти в вересні

Четвер, 07 квітня 2016 14:52

Експерти передрікають одночасну зупинку робіт на десятках об'єктів і паніку серед покупців. Про це повідомляє прес-служба компанії ubr.ua

Ще не столичному ринку нерухомості зберігається видимість благополуччя. У березні було продано 787 квартир, що на третину більше, ніж у лютому, повідомили в SV Development. Але перші ознаки нового кризи вже в наявності, запевняють аналітики.

Дешевше навіть в гривні

Причому, зростання демонструють обидва сегмента: на вторинному ринку реалізовано 408 квартир (в лютому 303), на первинному ринку - 379 (в лютому 269).

«Результати теперішній березень краще і торішніх. За перший місяць весни 2015 р новобудовах було продано 226 квартир, а на вторинному ринку 251. Однак якщо порівнювати з докризовими показниками, то ситуація ще далека від відновлення. Наприклад, березні 2013 року новобудови вибрало 811 покупців, а в готових будинках придбали 1234 апартаментів », - розповів аналітик SV Development Сергій Костецький.

За даними ЛУН.ua, ціни на первинному ринку залишаються стабільними, і навіть знижуються. Зараз середня медіанна вартість в новобудовах Києва - 23,3 тис. Грн. / Кв. м. (у квітні минулого року була 24 тис. грн.), мінімальна - 15 тис. грн. / кв. м. (рік тому 15,2 тис. грн.).

Найдорожчі новобудови традиційно зосереджені в Печерському районі, тут середня вартість квадратного метра досягла 50,7 тис. Грн. Найбільш доступним залишається Деснянський район, де нове житло реально знайти за 15 тис. Грн. / Кв. м.

Продовжують знижуватися і ціни на вторинне житло. За даними ІАП «Столична нерухомість», в березні середня вартість виставлених на продаж квартир зафіксована на рівні 37,9 тис. Грн. / Кв. м, що на 4,7% менше, ніж в лютому. Знизилися ціни і в доларовому еквіваленті: за місяць спав склав 1,3% (до $ 1444 / кв. М). В цілому за останній за рік ціни на вторинному ринку просіли в гривні на 4%, в доларах - на 14,4%.

Кризові ознаки

Експерти вважають, що падіння гривневих цін навіть в новобудовах - маловтішний ознака стагнації ринку. «Комунальні тарифи ростуть, ціни на будматеріали теж, а на багатьох об'єктах квартири продаються дешевше, ніж в минулому році. Забудовники працюють з мінімальною рентабельністю, часом нижче 20%. Так, такі показники можуть бути привабливі для бізнесу на стабільному ринку, але у нас в минулому році була інфляція 40%, значить, забудовники, по суті, зазнають збитків », - зазначив Сергій Костецький.

Іншим тривожним трендом експерт вважає збільшення термінів будівництва. «Раніше об'єкти заявлялися з терміном зведення рік-два, зараз вказують два-три роки, щоб не відлякувати покупців новинами про перенесення термінів здачі будинку», - пояснив Костецький.

На ринку обговорюються і ще більш песимістичні прогнози. «У Києві будується величезна кількість об'єктів - загальною площею більше 1 млн. Кв. м в рік. А продається менше половини. Частина забудовників вже зараз пропонують квартири нижче собівартості. На жаль, ймовірність того, що ринок обвалиться і одночасно будуть зупинені роботи на кількох десятках об'єктів, велика. Якщо це станеться, то на початку осені », - припускає президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов.

Оон прогнозує, що ця криза за розмахом може бути порівняний з кризою 2008-2009 років.

Продавців житла врятують банкіри

Однак інші експерти вважають, що попит на житло в новобудовах збережеться, і ринок вистоїть. І головною причиною стане недовіра населення до банків, пояснює генеральний директор консалтингової компанії «Нове місто» Денис Седаков.

«Люди вже не готові ризикувати, вкладаючи всі свої заощадження в банки, тому маючи навіть порівняно скромну суму в $ 10 тис., Намагаються зберігати її в квадратах», - вважає він.

Весь первинний ринок в столиці, зазначив він, перейшов на гривню, і, переживши кілька піків падіння вітчизняної валюти, виробив загальні правила. «Ціни коригуються тільки при стрибку курсу більш ніж на 10%», - зазначив Седаков.

За його спостереженнями, за останні два роки зросла кількість інвестиційних угод, причому в них однаково активно беруть участь і кияни, і жителі регіонів. На локальні об'єкти (на житлових масивах далеко від метро) попит нижче. Приїжджому, абсолютно не знає столицю, для ухвалення рішення достатньо двох факторів: якщо будинок будується у будь-якій станції метро, плюс там є розвинена соціальна інфраструктура.

«Цікаво, що 80% тих, хто купує квартири для дітей, роблять це для дочок», - зауважив Седаков.

В цілому, на тлі економічної кризи угоди знову будуть зміщуватися на вторинний ринок, який вважається більш надійним. І ця тенденція найближчим часом тільки посилиться. «Зараз ціни на готове житло в півтора рази вище, ніж в споруджуваних об'єктах, зате в цих квартирах вже можна жити, а не очікувати два роки добудови будинку», - пояснює Сергій Костецький.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%