Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

До 2019 року експорт агропродукції в ЄС може збільшитися до 50%

П'ятниця, 08 квітня 2016 13:41

В першу чергу очікується зростання експорту зернових культур, м'яса птиці і різних харчових продуктів. Про це повідомляє прес-служба компанії ubr.ua

За оцінками вчених Інституту аграрної економіки, скорочення ввізних мит ЄС в перспективі може привести до збільшення експорту агропродовольчої продукції в країни - члени Європейського Союзу до 50% до 2019 року, повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, в першу чергу очікується зростання експорту зернових культур, м'яса птиці і різних харчових продуктів, а також тютюнових виробів.

Експерт підкреслив, що стан використання Україною експортних квот протягом 2014-2015 років залишається нерівномірним.

«На початок 2015 року українські експортери повністю вичерпали річні квоти на мед, ячмінну крупу і борошно, оброблене зерно, зернові злаки, оброблені томати, виноградний і яблучний сік, а також овес. Однак на ячмінь, цукор і куряче м'ясо вітчизняні аграрії використовували тільки більше половини квот. На баранину, цукрові сиропи, крохмаль, висівки, гриби, цукрову кукурудзу, часник, продукцію з обробленого молока і масла квоти не використовувалися взагалі. Що стосується інших продуктів, квоти використані не більше ніж на 15% », - пояснив він.

Юрій Лупенко зазначив, що в повній мірі свої квоти вичерпали ті експортери, чиї товари і раніше експортувалися в ЄС. На експорт агропродовольчої продукції отримали дозвіл 235 підприємств, які вже мають напрацьовані торговельні зв'язки. Надання квот лише підсилює їх конкурентні переваги, адже немає необхідності платити мито.

«За січень-лютий 2016 роки вже повністю використані квоти на поточний рік по м'ясу птиці, виноградних і яблучному соках, оброблених томатах, меді, кукурудзі і кукурудзяного борошна, пшениці і пшеничного борошна, ячмені та ячмінної борошні і крупах з вівса, солоду, пшеничного клейковиною і цукрі », - розповів експерт.

Тому, пояснив академік, окремі українські виробники незадоволені розміром виданих квот. Україна виробляє 1,2 млн т курячого м'яса. Її квота на експорт в ЄС становить лише 36 тис. Т, тоді як в ЄС споживається майже 12 млн т курятини. Таким чином, українська квота становить близько 0,3% ємності європейського ринку цього виду м'яса.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%