Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нацбанк пояснив рівень цін в Україні

Понеділок, 11 квітня 2016 14:33

Базова інфляція склала в березні 1.9% м / м. Повідомляе ubr.ua

Фактичний рівень споживчої інфляції в березні відповідав очікуванням Національного банку України, повідомляє прес-служба НБУ.

У березні 2016 року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 20.9% в порівнянні з 32.7% у лютому. У місячному численні зростання споживчих цін склало 1.0%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

«У той же час зміна інфляції як в річному, так і в помісячною вираженні в розрізі основних компонентів відхилялося від наших оцінок», - йдеться в повідомленні.

Зокрема, відзначили в НБУ, базова інфляція склала в березні 1.9% м / м. Такий рівень перевищує очікування Нацбанку на цей місяць. Це в основному пояснюється динамікою цін на одяг і взуття. У березні 2016 року ці фірми подорожчали на 10.7% у порівнянні з лютим в зв'язку з надходженням в продаж товарів нових колекцій.

«У свою чергу, зниження цін на сирі продукти харчування на 1.4% м / м виявилося більш глибоким, ніж ми очікували. Овочі борщового набору (картопля, цибуля, капуста, морква і буряк), яйця, м'ясо, і м'ясопродукти подешевшали відповідно до нашими оцінками. У той же час, ціни на банани і помідори знизилися більше, ніж очікувалося », - відзначили в центробанку.

Згідно з повідомленням, ціни і тарифи, що регулюються адміністративно, зросли на 2.1% м / м, що було близько до оцінок НБУ. Це, перш за все, пов'язано з плановим підвищенням тарифів на електроенергію для населення (на 25.2% з 1 березня 2016 року) і акцизів на алкогольні напої. Також подорожчання тютюнових виробів, яке відбулося на тлі сигналів про припинення цінових воєн окремими виробниками, відповідало очікуванням. У той же час на внутрішньому ринку подорожчало паливо - на 1.6% м / м. Це було очікувано, враховуючи висхідну тенденцію цін на нафту на світових ринках, яка спостерігається з другої половини лютого.

В цілому в I кварталі 2016 року споживча інфляція склала 1.6%, що значно менше, ніж прогнозував Національного банку (4.0%), опублікованому в січневому інфляційному звіті.

Головним чином, зазначили в Нацбанку, відхилення від прогнозних оцінок пояснюється збільшенням пропозиції сирих продовольчих товарів. По-перше, через скорочення експортних можливостей для вітчизняних виробників. Це пов'язано як з обмеженнями РФ на торгівлю і транзит через свою територію, так і з забороною Ізраїлю і країн Близького Сходу на ввезення яєць з України. По-друге, збільшилася пропозиція окремих імпортованих овочів і фруктів, в першу чергу з Білорусі, Туреччини. Як наслідок, ціни на сирі продукти харчування за квартал підвищилися всього на 0.2% в порівнянні з прогнозованим зростанням на 7.6%.

Також цінові війни виробників тютюнових виробів привели до найбільш помірного зростання адміністративно-регульованих тарифів (2.1%) в порівнянні з нашим прогнозом (3.3%).

У той же час в I кварталі фактична базова інфляція (2.3%) та її уповільнення в річному вимірі (до 15.0%) відповідала нашого поточного прогнозу.

«Зараз зросла ймовірність, що інфляція в 2016 році буде нижчим прогнозу Національного банку (12.0%). Однак більшість чинників, які зумовили інфляцію нижче прогнозу в I кварталі, мають короткостроковий характер і з високою ймовірністю їх вплив може змінитися на протилежний протягом наступних кварталів », - відзначили в центробанку.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%