Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Корупція в Україні та світі неухильно зростає

Середа, 20 квітня 2016 17:27

Більше третини респондентів-представників великих компаній в Україні вважають, що в їх секторі дача хабара для отримання контракту є звичайною практикою. Про це повідомляє УБР.

На тлі зростання геополітичної напруженості і підвищеної волатильності на фінансових ринках по всьому світу все частіше звучать заклики до підвищення прозорості бізнесу. Про це йдеться дослідженні EY, присвяченому ризиків шахрайства в 2016 році.

Як випливає з опитування EY, бізнес одностайно виступає за більшу прозорість інформації про кінцевих власників - 91% опитаних керівників хотіли б знати, хто насправді є власником організацій, з якими вони ведуть справи.

Проте, більша прозорість інформації - це лише частина рішення. Частка респондентів, які вважають рівень корупції в своїй країні високим, практично не змінилася і становить 39% у порівнянні з 38% в 2014 і 2012 роках. Відповідаючи на питання про хабарництво та корупцію в своїй компанії, який задавався в рамках опитування вперше, 32% респондентів висловили особисту стурбованість, що подібна проблема може стосуватися і їх місць роботи в тому числі.

«На жаль, кількість респондентів, які вважають, що хабарництво і корупція мають широке поширення в Україні, неухильно зростає: за останні три роки цей показник збільшився з 60 до 88%. Українські респонденти не вірять в бажання правоохоронних органів боротися з корупцією і не бачать прогресу в даній області », - розповів керуючий партнер компанії EY в Україні, співголова Центру з дослідження ринків, що розвиваються, EY Global Олексій Кредісов.

Також він додав, що за даним критерієм наша країна знаходиться на найнижчих позиціях серед всіх країн-учасниць дослідження. 48% опитаних відзначають прагнення правоохоронних органів розслідувати випадки корупції.

«Більше третини респондентів-представників великих компаній в Україні вважають, що в їх секторі дача хабара для отримання контракту є звичайною практикою. Для порівняння: середній показник в розвинених країнах - близько 4%. Мабуть, відсутність економічного зростання і поліпшення бізнес-клімату в нашій країні можуть підштовхнути бізнесменів до порушення етичних норм. 60% опитаних не згодні з тим, що переслідування за законом осіб, викритих у хабарництві або корупції, може утримати від подібних дій інших, що нижче від загальносвітового рівня в 83% », - зазначив старший менеджер, керівник практики з надання послуг в області розслідування шахрайства і сприяння в спірних ситуаціях, EY в Україні Олексій Тякін.

Серед позитивних тенденцій можна відзначити те, що в процентному співвідношенні кількість тих респондентів з України, хто вважає важливим питання прозорості в структурі володіння їх контрагентами, наближається до середньосвітового.

У той же час спостерігається стурбованість керівників щодо кіберзагроз для їхнього бізнесу: в Україні високий відсоток тих, хто вважає кіберзлочинність серйозним ризиком для їх організації - 60 проти 47% в світі.

«Контрольно-наглядові органи різних країн розуміють масштаби збитку, який корупційні злочини можуть завдати фінансовій системі в непрості для неї часи, і тісно співпрацюють один з одним, щоб притягнути винних до відповідальності. Багато респондентів підтримують такі зусилля: 83% згодні, що активне кримінальне переслідування злочинців допомагає стримувати шахрайську діяльність, хабарництво і корупцію », - йдеться в дослідженні.

Згідно з дослідженням, в країнах з економікою, що розвивається широко поширена думка про те, що корупція часто залишається безкарною: 70% респондентів в Бразилії і 56% в Африці та Східній Європі вважають, що, незважаючи на оголошену в їх країнах боротьбу з корупцією, яка діє система правосуддя неефективна.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%