Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У серпні відтік капіталу з Росії змінився припливом на $ 1 млрд

Середа, 14 вересня 2016 11:58

Як відзначають експерти, це утримало рубль від падіння при скороченні валютної виручки. Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на дані Центрального банку РФ.

За оцінкою ЦБ, за січень - серпень профіцит поточного рахунку склав $ 14,8 млрд. Це більш, ніж втричі менше, ніж за той же період 2015 року, через спад цін на нафту.

Раніше ЦБ повідомляв, що за січень - липень позитивне сальдо поточного рахунку було $ 16,3 млрд. Таким чином, в серпні поточний рахунок пішов в мінус на $ 1,6 млрд.

Частково це було компенсовано профіцитом по капітальному рахунку: виходячи з даних ЦБ в серпні відтік капіталу змінився чистим притоком на $ 1 млрд. За вісім місяців чистий відтік склав $ 9,9 млрд (проти $ 10,9 млрд за сім місяців і $ 10,6 млрд за півроку ). Основною складовою вивезення стало деяке збільшення попиту російських компаній на зарубіжні активи, а ввезення - незначний приплив коштів в банківський сектор, повідомив ЦБ. Приплив капіталу в банки склався через продаж ними своїх іноземних активів в обсязі, що перевищує виплати зовнішнього боргу.

Це утримало рубль від падіння, зазначає Сергій Пухов з Центру розвитку ВШЕ: індекс реального ефективного курсу рубля після п'ятимісячного зміцнення знизився в серпні на 2% і падіння було б великим, якби не приплив капіталу в країну.

Стиснення поточного рахунку - сезонне явище: так, в 2015 році його сальдо в серпні було мінімальним за всі місяці (а в III кварталі - мінімальним за все квартали), в 2013 р поточний рахунок перебував в мінусі в червні, липні, серпні і в III кварталі в цілому. Основною причиною дефіциту стало зростання імпорту товарів (на 11% до серпня-2015 і на 17% - до липня 2016) - в основному механічного обладнання і літаків, відзначає Пухов. Якщо стрибок імпорту літаків - поодинокі великі угоди, то зростання імпорту обладнання міг би говорити про тенденції формування економічного зростання. Однак це не підтверджується іншими макроекономічними даними, сумнівається Пухов.

Припливу капіталу сприяли кілька чинників, перераховує Пухов: багаторічний мінімум погашень зовнішнього боргу ($ 3,5 млрд), високі ставки на ринку рублевого держборгу при збереженні привабливості рубля (з лютого він зміцнився на 19% до всіх валют), а також відносно висока ціна нафти (в порівнянні з січневим провалом нижче $ 30 / бар.) і зростання прибутку російських компаній. На тлі близьконульових або навіть негативних ставок за кордоном російські активи залишаються привабливими, резюмує Пухов.

Однак, виплати боргу, в свою чергу, також мають свої сезонні піки: найближчі - у вересні і грудні. А апетит інвесторів може швидко погіршитися - через зниження ставки ЦБ і підвищення ставки ФРС, вказує Пухов: відтік капіталу викличе ослаблення рубля і, як наслідок, скорочення імпорту.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%