Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Російський автопром у 2017 році може залишитися без держпідтримки

П'ятниця, 16 вересня 2016 10:05

Російський автопром у 2017 році може втратити держпідтримку через програму оновлення парку, яка два роки стимулювала попит за рахунок знижок для покупців. За оцінками учасників ринку і експертів, зупинка програми практично неминуче призведе до ще більшого обвалу автопродажів. Експерти, посилаючись на світовий досвід, відзначають, що ця підтримка прийшла до логічного завершення: на третій рік вона вже неефективна - за матеріалами Коммерсантъ.

В уряді почали обговорювати заходи підтримки автопрома на 2017 рік. За їх словами, на тлі можливого скорочення бюджетних коштів не виключено, що держпідтримку доведеться стиснути. Головним «кандидатом на виліт» називають програму оновлення парку (субсидування знижок на нові автомобілі в 40-350 тис. руб. При утилізації старих машин або здачі в trade-in). Вони підкреслюють, що поки рішень немає, ясності очікують в жовтні-листопаді, коли визначиться обсяг антикризового фонду.

Програма оновлення парку була першою мірою, введеної для підтримки авторинку, вона запущена з вересня 2014 року, в 2015 і 2016 роках на це виділяли по 22,5 млрд руб. За даними Мінпромторгу, за січень - серпень за програмою продано 263,7 тис. машин, лідери - АвтоВАЗ (вибрав 32% від субсидій), Hyundai, Renault, Nissan, Volkswagen. У Мінпромторгу позицію не розкрили. У вівторок міністр Денис Мантуров говорив, що подальші заходи підтримки будуть запропоновані в кінці року.

За січень - серпень ринок вантажівок впав на 3%, до 32,4 тис. Штук (по «Автостат»), продажі легкових машин і LCV - на 15%, до 895,4 тис. штук (дані АЄБ). Джерело «Ъ»  міркує, що «нехай ефект від програми і невеликий, її скасування стане стусаном ринку в прірву», оскільки продажі і так нижче прогнозів. Якщо скасувати міру відразу, взимку однозначно буде «провал», вважає він. Інші співрозмовники «Ъ» вважають, що при її скасуванні АвтоВАЗ погіршить продажі на тлі відсутності коштів для субсидування знижок на відміну від конкурентів. В АвтоВАЗі повідомили, що в 2015 році частка продажів за програмою склала 40%. У цьому році вона близько 50%, говорить джерело «Ъ». У КамАЗі розповіли, що 10-20% продано за допомогою держпідтримки (включаючи пільговий лізинг), але більший попит припав на утилізацію: «400 тис. руб.- висока знижка за старий автомобіль». У Kia за програмою продано 10%, у Ford Sollers і Renault - понад 50% і 40% відповідно. Група ГАЗ продажів не розкрила, але там чекають обвалу ринку LCV на 17-20% при зупинці програми.

Але прозорої системи розподілу держсубсидій, незважаючи на доручення уряду, Мінпромторгу розробити не вдалося. Квоти за програмою теоретично залежать від частки заводу в загальному виробництві, але де-факто це не завжди так. За словами співрозмовників «Ъ», спроби диференціювати програму з чітким коефіцієнтом приводили до того, що великий обсяг субсидій за рахунок високих обсягів діставався Hyundai-Kia, що не влаштовувало Мінпромторг і російських гравців. За словами іншого джерела «Ъ», відсутність чіткої системи - один з вагомих «дратівливих» чинників для уряду, що сприяють припиненню програми.

Проти продовження програми виступає Мінекономіки, розповідає джерело «Ъ», пояснюючи, що там її вважають «шкідливої», що створює «відкладений попит», що при припиненні підтримки буде обвал продажів. «Чим довше відкладати зупинку програми, тим сильніше буде падіння», - погоджується інше джерело «Ъ». У міністерстві наголосили на необхідності підтримки галузі, заходи «зараз опрацьовуються». Один зі співрозмовників «Ъ» говорить, що такі програми в світі не йдуть довше трьох років, інше джерело додає, що захід дає ефект лише в перший рік: зростання продажів йде за рахунок перетягування попиту з пізніх періодів, а потім «вже нічого перетягувати, купують машини ті, хто і так би їх купив ». За його оцінкою, в РФ 1 млрд руб. субсидій дозволяє підвищити попит на 6-10 тис. машин, тобто держвитрати - 100-150 тис. руб. на автомобіль. Він додає, що монетарна підтримка автопрому менш ефективна, вона не підвищує конкурентоспроможність учасників ринку, на відміну від допомоги по зниженню собівартості або зростання локалізації.

Володимир Беспалов з «ВТБ Капіталу» міркує, що програма оновлення - штучна підтримка ринку, але якщо немає фундаментального відновлення, то нескінченно стимулювати попит не можна. Він вважає, що її зупинка може прискорити спад ринку приблизно на 5-10 процентних пунктів. Керуючий партнер EURussiaPartners Сергій Бургазлиєв каже, що без передумов до природного відновлення зупинка програми призведе до більшого падіння продажів і зростання попиту на вторинному ринку.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%