Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Кошти Резервного фонду Росії можуть закінчитися вже у 2016 році

Понеділок, 19 вересня 2016 14:02

Кошти Резервного фонду РФ можуть закінчитися вже у цьому році або на початку наступного року, а кошти з Фонду національного добробуту (ФНБ) російська влада може почати витрачати в 2017 році.

Про це ТАСС повідомило джерело, близьке до Мінфіну.

«Там трохи залишиться на наступний рік, а, може бути, і витратять (в поточному році - прим. ред.), якщо приватизація не трапиться в планованому обсязі. Але, швидше за все, на початку наступного року», - сказав співрозмовник агентства.

Він також не виключив, що в 2017 році будуть витрачатися кошти з Фонду національного добробуту (ФНБ). «Поки уряд від цього не відмовився», - сказав він.

Довідкова інформація.

За даними Мінфіну РФ, Резервний фонд за серпень 2016 року знизився на 18,4% - до 2,09 трлн рублів, ФНБ - на 2,5% - до 4,719 трлн рублів.

У серпні міністерство втретє у 2016 році перерахував з Резервного фонду кошти на покриття дефіциту бюджету - у розмірі 390 млрд рублів.

Всього в 2016 році Мінфін планував витратити з Резервного фонду 2,1 трлн рублів. Як повідомляв раніше міністр фінансів РФ Антон Сілуанов, утримати витрати Резервного фонду на цьому рівні в поточному році буде непросто, тому що сума формувалася з розрахунку ціни на нафту в $ 50 за барель. Збалансувати витрати при меншій ціні Мінфін розраховує за рахунок доходів від приватизації держактивів.

Про приватизацію держактивів.

Приватизація пакету «Роснефти», швидше за все, відбудеться до кінця 2016 року, а пакет «Башнефть» навряд чи буде проданий в цьому році, повідомило джерело ТАСС.

«Башнефть» в цьому році навряд чи буде продана, тому вже плани (по доходах від приватизації - прим. ред.) не відбудуться, на «Башнефть» припадала дуже велика частка щодо покриття дефіциту. «Роснефть» цілком можливо що встигнемо», - сказав він.

Дефіцит федерального бюджету на 2016 рік затверджено на рівні 3% ВВП при витратах близько 16 трлн рублів і доходи в 13,7 трлн рублів.

На початку цього року Путін оголосив про рішення держави продати частки в «Роснефти», «Башнефть», ВТБ, «Алроси» і «Совкомфлот». Поки що відбулася тільки операція з продажу акцій «Алроса». Зараз до продажу готуються 19,5% акцій «Роснефти», попередня оцінка пакета становить $ 11 млрд. Голова Мінекономрозвитку РФ Олексій Улюкаєв раніше заявляв, що угода з приватизації «Роснефти» може відбутися в будь-який момент, починаючи з жовтня.

Приватизація «Башнефть» (50,08%) у серпні поточного року була відкладена на невизначений термін. Однак глава Мінекономрозвитку не виключає, що угода все ж відбудеться до кінця 2016 року.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%