Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Бізнесу в Росії загрожує повернення у 1993-1995 роки

Понеділок, 26 вересня 2016 16:34

Лідер «Партії зростання», уповноважений із захисту прав підприємців Борис Тітов напередодні Міжнародного інвестиційного форуму «Сочі 2016» розповів в інтерв'ю ТАСС про те, як продовжують «кошмарити» бізнес в Росії, які пропозиції для захисту підприємців партія готова внести восени в Держдуму , а також чому всіх нас чекає повернення у 1993-1995 роки.

- Однією з ключових, наболілих тем у взаєминах бізнесу і влади залишається тема протистояння з силовими структурами. Яка ситуація сьогодні? Чи є позитивні зрушення?

- Підприємці чують про цю тему щодня, так як кримінальне переслідування бізнесу в Росії не припиняється, а тільки збільшується. В цьому році за статтею 159 «шахрайство» на 25% зросла кількість порушених кримінальних справ. У 2015 році в порівнянні з 2014 роком за всіма «економічним» статтями КК кількість заведених справ зросло на 30%. Економіка у нас падає, а кількість кримінальних справ різко зростає. Нам вдається вирішувати питання по окремим людям, з деяких були зняті арешти, - Грачов, Хуруджі, Каменщик. Але це поки крапля в морі, в основному ми бачимо посилення!

Комісія Іванова (робоча група з моніторингу та аналізу правоохоронної діяльності в сфері підприємництва, якою керував екс-глава адміністрації президента РФ Сергій Іванов. - Прим. ред.) винесла пакет пропозицій, і він був прийнятий Держдумою у весняну сесію. Ми називаємо цей пакет «космічним», так як він нічого не вирішує. Наприклад, допуск адвоката в камеру - це, звичайно, важлива тема, але це ніщо в масштабах проблем, які існують сьогодні. Деякі заходи навіть погіршили ситуацію! Наприклад, стаття 159, частина 4 «шахрайство в підприємницькій сфері», де покарання було 5 років позбавлення волі, була скасована. Замість неї введена стаття 159 частина 7 «шахрайство при виконанні господарських договорів в підприємницької сфері», але покарання вже виявилося 10 років.

- Які зміни необхідні в цій сфері?

- В першу чергу повинна бути декриміналізована частина статей, повинна бути посилена відповідальність співробітників правоохоронних органів. Відповідний пакет пропозицій я вже віддав президенту (РФ Володимиру Путіну. - Прим. ред.).

Є цілий набір речей, які потребують змін. Це стосується і визначення запобіжного заходу. На нашу думку, арешт повинен проводитися тільки за згодою прокурора, а судді, які обирають запобіжний захід, не повинні займатися розглядом справи по суті.

- За якими напрямками Ви будете працювати в першу чергу?

- У першу чергу - порядок порушення кримінальних справ, так як якщо справу завели, то з великою часткою ймовірності бізнес на цьому закінчиться, і неважливо, якою буде в підсумку вирок - виправдання або покарання.

Чи не повинні кримінальні справи порушуватися так легко, як це відбувається зараз. Можливо, необхідно повернутися до санкцій прокурора на порушення кримінальної справи. Крім того, якщо справа вже порушена, запобіжний захід має обиратися дуже обережно, а арешт застосовуватися в крайньому випадку. Фігурант справи за економічними статтями не становить загрози! Запобіжний захід також повинен обиратися за згодою прокурора, а не штампувати слідчими. Ці два пункти основні.

Ще одна важлива річ - міра відповідальності правоохоронних органів за порушення закону при порушенні кримінальної справи і в ході реалізації процесуальних дій, таких як арешт, обшук, речові докази. Сьогодні навколо одного звинувачення утворюються десятки судів по процесуальним діям, які, на жаль, часто здійснюються з порушенням.

- На якій стадії знаходиться робота по цих трьох напрямках?

- На початковій стадії, хоча ми просуваємо це питання давно! Робота комісії Іванова, на жаль, не дала ніяких проривів.

Сьогодні без широкої громадської підтримки цю проблему не вирішити, і це стосується не тільки ситуації з кримінальним переслідуванням. Нам необхідний відхід від сировинної економіки, перехід до політики, яка стимулює розвиток підприємництва в країні, не за рахунок нафти, а за рахунок праці багатьох мільйонів людей в нашій країні. І це можливо тільки в тому випадку, якщо також вирішити в країні питання кримінального переслідування, закінчити адміністративну війну з бізнесом.

Тому ми і створили Партію зростання, це для нас перш за все інструмент роботи з суспільством, з народом.

- Який стан справ з переслідуванням бізнесу про адміністративні правопорушення?

- Ще гірше. За нашою оцінкою, в Росії проводиться більш 8 млн перевірок на рік. При цьому планових перевірок стало менше, зате вони з лишком компенсувалися позаплановими. Покладатися ні на які інститути, крім прокуратури, яка активно нам допомагає боротися з адміністративним свавіллям, фактично не можна.

Зараз ми ведемо роботу по створенню так званої системи самооборони бізнесу. За допомогою онлайн-сервісу кожен підприємець, до якого прийшла незаконна перевірка або на бізнес якого чиниться тиск, в один клік зможе оповістити про це правозахисників. На тривожний сигнал відреагує регіональний уповноважений, наші юристи. Щиро вірю, що так ми зможемо адміністративний прес знизити.

Найгірше, втім, в іншому: сьогодні в нашій країні просто невигідно робити бізнес. Зараз в країні найсерйозніший за всю історію нової Росії криза, падіння економіки продовжується сім кварталів поспіль. Фактично ми живемо в новій економічній реальності: впала ціна на нафту і споживчий попит падає. Є ризик, що, якщо тенденція збережеться, він досягне рівня 1993-1995 років - це рівень бідної країни. Наш бізнес в своїх планах орієнтувався зовсім на інше - на високий попит на внутрішньому ринку. Ми були, можливо, не найбагатшою країною, але в другому ешелоні точно були. І зараз бізнес потрапив в лещата: з одного боку падаючий попит на внутрішньому ринку, з іншого боку політика фінансової влади, яка не тільки не допомагає, але ще і заважає.

- В чому це виражається?

- В першу чергу в підвищення ключової ставки ЦБ до 17% в грудні 2014 року. І до сих пір вона висока, фактично заборона для багатьох бізнесів. Раніше вони брали кредити і перечікували важкі часи. Зараз вони набрали кредитів за дуже високими ставками, так як за іншими просто не було, і вже півтора року ситуація не змінюється на краще. Бізнес не бачить перспективи і не розуміє, коли країна вийде з кризи.

- Які у вас прогнози на наступний рік?

- Буде гірше, ніж зараз. Багато бізнесів зараз просто тримаються, намагаючись закривати фінансові діри, перекредитовуватися, тому що у них впало виробництво, але витрати виявилися високими. Всі намагаються якомога довше не впасти, але з кожним днем ​​це все складніше.

Якщо нічого не робити, то ситуація погіршиться, буде хвиля банкрутств. Потрібно допомагати бізнесу, а не банкам - три держбанки показують, до речі, рекордну прибутковість. Потрібно вивести бізнес на новий виток розвитку: зробити кредитування доступним за ціною і довгим за терміном, а також нарощувати попит на внутрішньому ринку за допомогою спеціальних програм.

Ще момент - загальна кількість робочих місць в Росії з 2013 року скоротилося на 6,7 млн ​​осіб, більше, ніж на 10% від активного населення країни. І це не ті люди, які прийшли потім на біржу праці. Втративши свої робочі місця, вони або виїхали з країни, або стали працювати нелегально. У Калінінграді за 2015 рік кількість робочих місць у малому бізнесі скоротилося майже в два рази. Це означає, що всі, хто працював легально, пішли в тінь.

- Що станеться після того, як ви представите свою програму економічного розвитку? Які подальші дії столипінського клубу?

- Ми будемо наполягати на тому, щоб її прийняли. Ми ведемо розмови з урядом і президентом і сподіваємося переконати їх до грудня 2016 провести в життя запропоновані нами в рамках «Стратегії зростання» першочергові заходи.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%