Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Україні торгують особистими даними клієнтів банків і турфірм

Вівторок, 25 жовтня 2016 11:20

В Україні щосили торгують особистими даними клієнтів банків, страхових компаній, турфірм, елітних ресторанів і бутіків. Буквально за 50 копійок ваші телефони, адреси і навіть коди на парадних стануть доступними всім бажаючим. У компаніях запевняють, що на базах заробляють колишні співробітники, а в Нацполіціі підтверджують: таких випадків все більше. Про це пишуть Вести.

"Продам вісім тисяч даних"

"Продам базу елітних ресторанів і клубів Києва, постійні клієнти, власники знижкових карток з ПІБ і мобільними номерами. 8390 контактів", - говорить одне з оголошень. "База страхової компанії, Київ, 2013 роки рік, 2300 контактів", - пише ще один продавець.

"База людей, які розміщували депозити в іноземній валюті та гривнях 1500 контактів", "База ВІП-персон, власників VISA голдкарт, власників авто преміум-класу". Пропонують також бази СТО, які обслуговують "лексуси" та "тойоти", власників квартир і клієнтів відомих банків. "Вести" провели експеримент і спробували придбати одну таку базу від імені нової служби таксі, яку ми, за легендою, хочемо запускати.

"Скільки вам номерів потрібно? Дві-три тисячі? Без проблем, у вас там буде все вказано: ПІБ, точну адресу і навіть код домофона в під'їзді", - розповів "Вістям" автор одного з оголошень, запропонувавши купити три тисячі контактів жителів центру столиці всього за 210 грн.

За словами нашого співрозмовника, новітньої базою він обзавівся, співпрацюючи з компаніями по доставці питної води додому: "Люди в курсі - вони ж підписують документ про обробку персональних даних, і ніхто не заперечує", - впевнений продавець.

Банки співпрацюють зі страховими

Киянка Аліна Маслова розповіла "Вістям", що їй періодично телефонують з банку і нагадують, що термін страховки авто добігає кінця. "Дзвонили 1-го числа і повідомили, що 4-го закінчується страховка. А буквально через 20 хвилин мені передзвонив співробітник страхової і вмовив продовжити страховку. Я погодилася. Вони надіслали мені повністю заповнені документи, включаючи дані про залишок на банківському рахунку і кредитної заборгованості . Такі дані страхова не могла отримати без співпраці з банком. Я дзвонила керівництву банку, залишала скаргу ", - розповіла вона.

Негласно співробітники банку говорять, що начальники відділів роботи з клієнтами співпрацюють зі страховими, отримують відсоток від укладених угод і тому зацікавлені в тому, щоб передавати дані клієнтів. "Я вже перестав в ресторанах і бутиках залишати свої дані. Навіщо їм моє прізвище, мій телефон? Хочуть, щоб я став їхнім клієнтом - тоді тільки моє ім'я та електронну адресу для реклами. Не хочуть - до побачення", - повідомив один з бізнесменів .

скуповують оптом

Заступник директора по інформнебезпеки IT-компанії IQusion Геннадій Гулак говорить, що найчастіше інформація може йти або через зломи хакерів, або ж через звільнених або скривджених співробітників.

"Звільнені особи ще деякий час мають доступ до даних компанії. Окремо бази, як правило, не зберігають, так як іноді потрібно проводити великі акції, розсилати СМС. Тому поки звільнений співробітник не заблокований, він легко може все це завантажити собі", - розповідає Гулак.

Фінансовий експерт Василь Невмержицький також вважає, що дані з банків витікають через колишніх співробітників: "Якщо менеджер за час роботи супроводжував сто чоловік, то він може перейти в інший банк і використовувати ці контакти. Хоча інформація про клієнтів потрапляє під поняття банківської таємниці і є строго конфіденційної ".

Один з продавців розповів, що бази продають як самі співробітники магазинів, ресторанів, банків, так і скупники цих баз. "Щоб заробити на них, я, наприклад, маю зв'язки із співробітниками банків, ресторанів, СТО, супермаркетом, навіть фітнес-центром. Вони поповнюють мої бази кожен місяць-два, за це отримують невелику плату. А я ділю на елітні номери і звичайні . Зараз багато колл-центрів, які продають товари по телефону. Вони скуповують бази оптом, за тисячу номерів 2-3 тисячі гривень ", - сказав продавець.

Юристи: зайвих даних краще не залишати

У Нацполіціі кажуть, що вже фіксували випадки перепродажу особистих даних, але подробиць не розголошують. Юристи ж побоюються, що продані дані можуть потрапити в руки шахраїв або грабіжників. "Там є мобільний телефон, за яким вас можна шантажувати. А вже якщо є і адреса, та ще й код на під'їзді, то вашу квартиру легко пограбувати, адже вони знають, що ви користуєтеся елітним СТО або ходите в дорогий ресторан", - говорить юрист Олександр Карпюк.

Експерти вважають, що багато в чому винні самі клієнти.

"Отримуючи дисконтну карту або підписуючись на послуги в магазинах, ви заповнюєте анкету з великою кількістю непотрібних даних. Варто звертати увагу на те, які персональні дані ви залишаєте і чи дійсно є в цьому необхідність", - сказав "Вістям" заступник директора з питань інформаційної безпеки Української міжбанківської асоціації "ЕМА" Олексій Красюк.

Найсуворіше йде справа з банківською таємницею. За словами адвоката компанії "Іляш і Партнери" Олександра Виговського, банки зобов'язані піклуватися про збереження даних клієнтів і обмежувати коло осіб, які мають до них доступ.

"У разі розголошення банком банківської таємниці клієнт має право вимагати від банку відшкодування збитків і моральної шкоди. Тому клієнт, у якого є підстави вважати, що його дані, які він передав банку в процесі його обслуговування, потрапили до третіх осіб без його згоди, має право подати в банк заяву з вимогою відшкодувати йому завдані збитки і / або моральну шкоду. і навіть може звернутися до суду. і такі справи, до речі, вже є ", - повідомив Виговський.

За словами адвоката, розкриття банківської таємниці може спричинити кримінальну відповідальність - штраф від однієї до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів (17 000-51 000 грн). "Останнім часом практика відкриття кримінальних справ за фактом розголошення банками відомостей, що містять банківську таємницю, стає все більш поширеною".

Перекладач Google для компаній:Translator ToolkitІнструмент перекладу веб-сайтівПошук на світовому ринку

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%