Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У НБУ розповіли, як вдалося знизити інфляцію

Вівторок, 25 жовтня 2016 11:24

Застосування Національним банком України жорсткої монетарної політики в 2015 році дозволило знизити інфляцію в країні, а міркування про негативний вплив цієї політики на економіку - не більше ніж оціночні судження.

Про це заявив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб в ефірі 3S.TV, передає УНІАН.

"Давайте згадаємо, яка була інфляція - 61% на кінець травня 2015 року. На даний момент - на кінець вересня - вона 7,8%. Валютні резерви центрального банку становили 5 млрд дол. В березні 2015 року, а зараз вони - 15, 5 млрд дол. Це насправді результат жорсткої монетарної політики ", - пояснив Сологуб.

Він зазначив, що міркування про перешкоджання жорсткої монетарної політики НБУ зростання ВВП - не більше ніж оціночні судження, оскільки в нинішніх умовах надмірне пом'якшення монетарної політики може обернутися новими заворушеннями на валютному ринку.

"Я не раз вже це питання ставив: давайте ми ставку зробимо 2%. Все підуть інвестувати і будувати підприємства, скажімо, в Черкаській області, у Вінницькій, Чернігівській? Або легше за такою низькою ставкою взяти грошей, піти купити валюту, захеджировать себе і сидіти спокійно? ", - додав Сологуб.

Представник НБУ підкреслив, що державна політика, з одного боку, покликана забезпечувати зростання економіки і робочі місця, а з іншого - купівельну спроможність населення, яка безпосередньо залежить від рівня інфляції.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України від 4 березня 2015 року встановив облікову ставку на максимальному історичному рівні 30% річних, і це рішення діяло до 28 серпня 2015 року.

Рішення регулятора стало наслідком обвалу національної валюти в лютому 2015 року до історичного мінімуму на рівні 30,01 грн / дол. і що послідувала за цим максимальної в історії інфляції на рівні 60,9% в річному вираженні, зафіксованої у квітні 2015 року.

З 16 вересня облікова ставка НБУ встановлена на рівні 15% річних, при цьому Нацбанк анонсував подальше пом'якшення монетарної політики в разі продовження ослаблення ризиків для цінової стабільності. Наступне засідання правління НБУ по в опитуваннями монетарної політики відбудеться на цьому тижні, 27 жовтня.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%