Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Україні затвердили нову схему виведення грошей з проблемних банків

П'ятниця, 17 лютого 2017 09:34

В Україні офіційно дозволили нову схему виведення активів з проблемних банків – багаторівневу із взаємозаліком між вкладниками і позичальниками за участю третьої сторони, пише Finance.ua.

«Суди трьох інстанцій при подальшій підтримці ВСУ дішли висновку про правомірність проведення заліку зустрічних однорідних вимог, між кредитними зобов’язаннями і переуступленими боржникові банку правами вимоги за депозитним договором, шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог», – прокоментував UBR.ua постанову Верховного суду у справі № 3-1162гс16.

Вона стосувалася кредиту на 2 млрд грн., який Ощадбанк надав Дельта Банку ще за його життя. Як заставу Дельта надала держбанку майно групи своїх позичальників і застави за ним. Один з таких позичальників – підприємство «Танк Транс» – і відстояло в судах своє право на взаємозалік за своїм кредитом із заставою.

«Після визнання Дельта Банку неплатоспроможним «Танк Транс» вирішив заощадити і погасити свій борг з дисконтом. Компанія придбала у вкладника право вимоги на депозит, що значно перевищує 200 тис. грн. І провела взаємозалік – обмін депозиту на свій кредитний борг. Тобто «Танк Транс» більше нічого не винен тимчасовій адміністрації Дельта Банку, він фактично погасив кредит, на який більше не може претендувати Ощадбанк. Держбанк залишився з носом: і без кредиту, і без застави. Тимчасова адміністрація Дельта Банку – без погашення великого кредиту живими грошима.

А «Танк Транс», мабуть, заощадив завдяки дисконту. Вкладник, з яким підприємство розраховувалося замість банку живими грошима, отримував не всю суму своїх заощаджень. У таких випадках, як показує практика, з кожного мільйона депозиту реально отримати по 500-600 тис. грн», – розповів Кравець.

Від схеми виграють дві сторони: позичальники – різко скорочують свій кредитний борг і вкладники – повертають набагато більше 200 тис. грн, які їм може забезпечити Фонд гарантування. Адже, як відомо, вкладники 200+ стоять четвертими в черзі кредиторів, і їм практично нереально повернути свої заощадження після ліквідації банку та розрахунків фінустанови з Нацбанком і держбюджетом. Тому юристи і акцентують увагу на людському факторі.

«В основному, це рішення створило значний плюс для осіб, що мають депозитні рахунки в тих банках, які перейшли під тимчасову адміністрацію, але при цьому встигли укласти договори відступлення права вимоги з особами, які мали заборгованість перед банком за кредитними договорами. Оскільки дозволило поставити крапку в питанні можливості відступлення прав вимоги за грошовими зобов’язаннями, вираженими в різній валюті», – сказав керуючий партнер Юридичної фірми N&D Андрій Довбенко.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%