Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Росія до літа погасить всі борги СРСР

П'ятниця, 17 лютого 2017 12:15

Останній транш - Боснії і Герцеговині - буде виплачений в найближчі місяці. Про це пишуть Известия з посиланням на джерело в уряді РФ.

Росія завершує розрахунки з країнами, яким був повинен Радянський Союз. Як розповіло «Известиям» джерело в уряді, угода про погашення останнього боргу на $ 125,2 млн готова і чекає підписання. За його оцінкою, підписання може відбутися в найближчі місяці, а саме погашення буде здійснено до літа. У Мінфіні підтвердили, що борг СРСР буде врегульовано до кінця цього року.

Минулого тижня Мінфін повідомив про погашення боргу перед Македонією на $ 60,6 млн і зазначив, що на поточний момент єдиною країною з неврегульованим боргом радянського часу залишається Боснія і Герцеговина (як і Македонія, ця країна утворилася в результаті поділу Югославії і отримала право на витребування частини боргу колишнього СРСР).

- Угода технічно вже давно готова, країни його парафували (дали попереднье схвалення. - «Известия»), - пояснило джерело в уряді. - Залишається власне тільки підписати, це питання найближчих місяців. Платіж проходить одним траншем через ВЕБ, там немає ніяких складнощів, до літа питання буде закрите.

У прес-службі Мінфіну підтвердили, що погашення буде проводитися за рахунок коштів бюджету, передбачених у 2017 році на врегулювання держборгу. За даними офіційних документів відомства, на ці цілі закладено 512,3 млрд руб. У Мінфіні відзначили, що Російсько-боснійсько-герцеговінска міжурядова угода буде підписана Мінфіном від імені уряду, а погашення боргу буде здійснено протягом 45 днів з моменту його ратифікації.

Борг СРСР перед зарубіжними країнами формувався різними шляхами. Країнам далекого зарубіжжя Союз заборгував внаслідок своєї активності на борговому ринку після 1983 року, а ось перед Югославією борг утворився в результаті торгових взаємовідносин.

- З одного боку, СРСР постачав Югославії продукцію оборонної промисловості та енергоресурси на суму N. З іншого - Югославія продавала споживчі товари на суму M, таким чином борг формувався за рахунок різниці у вартості імпорту та експорту, - пояснив походження боргу керуючий партнер юридичної компанії HEADS Consulting Олександр Базикін. - Тобто не було емісії боргових паперів, не було формалізованих зобов'язань і штрафних санкцій, був обмін продукцією.

Країнам Паризького клубу Росія погасила кредити ще в 2006 році, хоча могла це робити за умовами угод ще майже сто років - до 2115 року, відзначив експерт.

Характер боргу Союзу перед Югославією принципово інший, підкреслив він.

- Подібного роду боргові зобов'язання в силу природи свого походження вкрай рідко погашаються країнами швидко і достроково. Дострокове погашення - це швидше виняток із загального правила, - зазначив Олександр Базикін.

Росія гасить борг Югославії довше, ніж далекому зарубіжжю, тому що його складніше оцінити - немає номінальних паперів, за якими можна пред'явити рахунок.

- Зовнішньоторговельні операції здійснювалися в спеціально створеній для цього кліринговій валюті через спеціально створений банк, а ціни на товари, якими обмінювалися країни, були далекі від ринкових, - пояснив експерт. - Точний розмір боргових зобов'язань може бути переглянутий як у велику, так і в меншу сторону при його перерахунку в долари.

Погашення боргу СРСР - це більше політичний плюс, ніж бюджетний, впевнений професор кафедри фінансів, грошового обігу і кредиту факультету фінансів та банківської справи РАНХиГС Юрій Юденков.

- Це дуже знаменна точка, - вважає він. - Для міжнародного статусу дуже важливо, що ми визнали борги СРСР і розплатилися за ним. При цьому самі пробачили борги таких країн, як В'єтнам і Алжир.

Однак на зовнішній борг Росії цей історичний факт ніяк не вплине, впевнений професор РАНХиГС. Справа в тому, що сьогодні питання зовнішнього боргу змістився в бік корпоративного сектора.

- Борг корпоративного сектора за деякими оцінками сягає $ 700 млрд, при цьому обсяг міжнародних резервів - $ 394 млрд. І хоча санкції трохи зменшили апетити російських компаній займати за кордоном, поки масштаби зовнішньої заборгованості бізнесу значні, - зазначив експерт.

За даними Центробанку, на 1 жовтня минулого року російський державний зовнішній борг становив $ 38,6 млрд, приватного сектора - $ 256 млрд. Російський Мінфін останніми роками на тлі санкцій прийняв рішення більше займати всередині країни. Таким чином, частка номінованого в рублях боргу зростатиме порівняно з валютним.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%