Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Міцніше, ніж потрібно: що буде з російським рублем після заяв Мінфіну РФ

Вівторок, 21 березня 2017 11:15

Російська валюта, основну підтримку якої продовжують надавати ціни на нафту, зміцнилася більше, ніж потрібно. На надмірну силу рубля знову вказали в Мінфіні. Як повідомив глава відомства Антон Сілуанов, рубль зміцнився на 10-12% від фундаментальних показників, його курс мав становити близько 64 рублів за долар, повідомляє РІА Новини.

Купувати більше валюти.

Ще в кінці січня в Мінфіні попередили: курс національної валюти на рівні 60 рублів за долар США завищений, і російський бюджет (куди закладена вартість нафти на рівні 40 доларів за барель і долар вартістю 67,5 рубля) не може бути збалансований.

У лютому Мінфін почав купувати валюту на внутрішньому ринку. Тільки в березні для виплати за зовнішніми позиками міністерство придбало у ЦБ 500 мільйонів доларів.

Передбачалося, що це трохи послабить рубль, але істотного впливу на курс ні лютневі, ні березневі закупівлі не надали. Іще 13 лютого долар пробив позначку в 58 рублів вперше за півтора року, а зараз впритул наблизився до 57 рублів.

За словами Сілуанова, така ситуація дає Мінфіну можливість до кінця 2017 купити валюту на суму не менше 1 мільярда доларів. Ці кошти, як пояснив міністр, закуповуються крім тих, що йдуть на заповнення Резервного фонду.

На думку експертів, російська валюта з квітня візьме курс на ослаблення, але істотним і швидким воно не буде. До літа курс становитиме 60-62 рубля за долар, до кінця року - ще вище.

Навіщо Мінфіну слабкий рубль.

«Мінфін взяв у борг у інвесторів через ОФЗ (облігації федеральної позики) за ставкою приблизно 8,8%, і йому зміцнення рубля не потрібно. Ці гроші, взяті в борг, він направляє на покупку валюти, і щоб ця операція мала економічний сенс, йому потрібна девальвація рубля на 9% за рік», - вказує Андрій Верников, заступник генерального директора з інвестиційного аналізу ІК «Церіх Кепітал Менеджмент».

Проте експерти відзначають, що обсяги покупки валюти Мінфіном незначні (щоденний оборот валютних торгів у Росії становить 3,5-4 мільярда доларів), і в подальшому визначати ситуацію з рублем будуть нафтові котирування і прийдешнє засідання Центробанку, заплановане на 24 березня.

Вся увага на ЦБ.

Більшість спостерігачів чекають від регулятора пом'якшення грошово-кредитної політики.

«Чекають якщо і не зниження ставок, то заяви глави ЦБ про те, що найближчим часом ставки будуть знижені, а це не сприятиме зміцненню рубля», - вважає Іван Копєйкін, аналітик «БКС Експрес».

На його думку, протягом березня рубль буде поступово слабшати і повернеться до позначок 58,5-59 рублів за долар, але ефект від додаткової закупівлі валюти Мінфіном навряд чи буде сильним: національна валюта може просісти на 1-1,5 рубля в парі з доларом. Не всі експерти, втім, чекають зниження ключової ставки від регулятора.

«При реальній позитивній ставкці в 5% складно розраховувати на істотне ослаблення рубля», - вказує Верников.

Фактор ОПЕК.

За підсумками минулого року рубль став однією з найсильніших валют в світі. Підтримку йому надали ціни на нафту, що злетіли на вирішенні ОПЕК і країн, що не входять в картель, про скорочення видобутку. Це було зроблено, щоб збалансувати ринок, прибравши надлишки пропозиції.

«Дуже сильно впливатиме той момент, чи продовжать домовленості про скорочення видобутку стани ОПЕК і поза ОПЕК. Якщо продовжать, то рубль може залишатися якийсь час в діапазоні 58-60, а якщо цього не станеться - піде в район 62-63», - зазначає аналітик «БКС Експрес».

Угода діє до червня, і зараз впевненості в тому, що воно буде продовжено, немає. Міністр нафти Саудівської Аравії Халід аль-Фаліх 16 березня заявив: уже надходять сигнали про зростання попиту на нафту, до літа баланс на ринку відновиться, і продовжувати угоду не буде потрібно.

Якщо ОПЕК не продовжить дію угоди про обмеження обсягів виробництва, ціни на нафту можуть впасти і до 40 доларів за барель, вважає Скотт Шеффілд, глава американської нафтовидобувної компанії Pioneer Natural Resource.

Відносно стабільний.

У найближчі тижні курс буде залишатися відносно стабільним - плюс-мінус 1,5 рубля від поточних значень, але в травні-червні може відбутися традиційна корекція, вважає аналітик «Відкриття Брокер» Андрій Кочетков.

«Відповідно, в перспективі трьох-шести місяців курс долара може виявитися вище 60 рублів, але навряд чи це буде пов'язано із зусиллями Мінфіну. Швидше, можна буде говорити про фіксацію прибутку міжнародними спекулянтами з подальшим виведенням її в валюту», - пояснює він.

Він вказує на те, що поточна вартість нафти в рублях впала нижче 3000, і це говорить про деякий «перегрів» національної валюти. В цілому ж у середньостроковій перспективі стабільності рубля може перешкодити тільки зниження нафтових цін, упевнений аналітик.

Чи купувати долар зараз.

Експерти рекомендують конвертувати частину рублевих накопичень у валюту, якщо мова йде про середньострокову і довгострокову перспективи. Прикупити валюту не завадить і тим, хто протягом року запланував закордонні поїздки або хоче придбати дорогі імпортні товари. «В іншому разі накопичення в рублі поки здаються кращими, оскільки вони приносять більше доходу навіть з урахуванням інфляції», - вказує Кочетков.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%