Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Життя українців до літа: ціни, зарплати і платіжки

Вівторок, 28 березня 2017 09:57

Стане легше через дешеву «комуналку» та підвищення соцстандартів і заробітків

Навесні та в перший місяць літа, які припадають на другий квартал року, українців чекає зниження витрат і зростання прибутків. Причини - закінчення опалювального сезону, здешевлення залишків торішнього врожаю овочів і фруктів і підвищення з 1 травня соцстандартів, а слідом за ними - і невелике зростання зарплат. Але доведеться більше платити за кіловат-годину електроенергії, який з березня подорожчав. Також експерти обіцяють інфляцію в 3-5 відсотки за квартал і стабільні ціни на бензин, пише «Сегодня».

ДОЛАР І ЗАРПЛАТИ. Тому, хто має запаси валюти, не варто з нею розлучатися без крайньої потреби, так як фінаналітики прогнозують подальше ослаблення гривні. Питання лише в тому, як сильно вона знеціниться за квартал. Так, економіст Іван Нікітченко не очікує суттєвих коливань.

"Другий квартал завжди найстабільніший, курс буде в коридорі 27-27,5 грн / $, з невеликими епізодичними виходами вгору за його межі, - повідомив нам Нікітченко. - Інфляція в квітні-травні також залишиться на колишньому рівні - близько 1% в місяць. Влітку традиційно очікується дефляція, тому в червні ціни впадуть приблизно на 1%. Середня офіційна зарплата зросте з 6000 грн до приблизно 6500 грн на кінець кварталу (або на 8%. - Авт.). А черговий транш МВФ не впливатиме безпосередньо на показники зростання економіки, але є позитивним фактором з точки зору стабільності. Для України чергова затримка траншу поки що не критична ".

Президент Украналітцентра Олександр Охріменко більш песимістичний. На його думку, гривня до кінця кварталу може опуститися нижче 28,5 грн / $, а інфляція прискориться до 5% за квартал. Основна причина - політика держави, яка стягує все більше податків і не поспішає повертати ПДВ, у зв’язку з чим бізнес, щоб вижити, стане закладати в ціну продукції ризики тривалої затримки ПДВ. Через зростання мінзарплати з січня до 3200 грн власники комерційних структур будуть змушені платити більше єдиний соцвнесок, що теж збільшить собівартість їх товарів і послуг. "Зростуть з 1 травня і соцстандарти: це прожитковий мінімум (з 1544 до 1624 грн), який тепер мало впливає на доходи низькооплачуваних, бо він менше мінзарплати, а також мінімальні пенсії - з 1247 до 1312 грн. Все це підштовхне інфляцію до 5% за квартал, номінальна середня зарплата збільшиться приблизно на стільки ж, але це відноситься далеко не до всіх, а лише до найбільш цінних працівників ", - говорить Охріменко.

"Комуналка" І ЇЖА. Витрати на компослуги, незважаючи на подорожчання з березня "ток", буде менше, ніж в отопсезон. В середньому "комуналка" подешевшає на 1000 грн за рахунок того, що людям не треба буде платити за тепло. Економію відчують насамперед сім'ї, які не одержують субсидію на оплату компослуг. Продовольчі експерти в своєму прогнозі цін, навпаки, розійшлися. Так, директор Української торговельної асоціації Ігор Кишко вважає, що інфляція і майбутні свята мало вплинуть на вартість продуктів в торгівельних мережах.

"Виняток - ринки і базари. Там буде підвищення, але в яких масштабах, сказати поки що складно", - додав Кишко. Директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко вважає, що мало зміниться ціна на м'ясо, вартість якого вже 85 грн / кг і більше, це межа для гаманця пересічного українця. Яйця тимчасовоздорожчають до Великодня приблизно на 10% (+ 1,5-2 грн / дес.), Але потім на стільки ж подешевшають. Також Дорошенко наголошує, що вартість овочів до свят не має відношення і залежить від сезонності. "Ближче до літа запаси овочів на складах зменшаться, і це позначиться на їх вартості. Загалом вони подешевшають на 10-15%", - прогнозує Дорошенко. Тобто, якщо сьогодні кілограм картоплі коштує 6-7 грн, то буде - 5,5-6 грн.

Паливо: ціни будуть стабільними. Незважаючи на прогнози щодо ослаблення гривні, експерти ринку нафтопродуктів не очікують подорожчання палива, 80% якого, нагадаємо, імпортується. Причина в тому, що на світовому ринку нафти відновився тренд зниження ціни на нафту через те, що ОПЕК поки що не збирається зменшувати обсяги її видобутку.

"Ринок фізичної нафти очікує зниження цін до орієнтиру в $ 40 / барель, - роз'яснив нам директор НТЦ" Психея "Сергій Сапегін. - Що стосується українського ринку, то тут слід враховувати збільшення попиту з боку аграріїв і автомобілістів-дачників, які їздять лише в дачний сезон. але збережеться профіцит пропозиції дизпалива і бензину. з урахуванням цього на паливному ринку збережеться стабільність, оскільки слабшаюча гривня не зможе підштовхнути ціни на паливо вгору, але і не дасть реалізувати потенціал зниження, який зараз з залишає до 47 коп. / л по високооктану, 36 коп. / л у дизпалива і 28 коп. / л зрідженого газу. За вчорашніми даними консалтингової групи "А-95", літр бензину А-95 коштував 24,53 грн, ДП - 23,12, газу - 11,15 грн / л.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%