Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Стало відомо, хто стане новим власником «дочки» Сбербанку в Україні

Вівторок, 28 березня 2017 10:25

У латвійському банку запевняють, що українські клієнти отримають «європейський рівень» обслуговування

Основним покупцем українського дочірнього банку Сбербанку Росії виступить син власника нафтової компанії «Роснафта» Михайла Гуцерієва Саїд, передає латвійський банк Norvik Banka, який також візьме участь в угоді, пише «Сьогодні».

"Сьогодні AS Norvik Banka і його основний акціонер, громадянин Великої Британії Григорій Гусельников, підписали угоду про участь в інвестиційному консорціумі з придбання українського підрозділу російського Сбербанку. Мажоритарним акціонером нового консорціуму став громадянин Великої Британії Саїд Гуцерієв і білоруська компанія, що належить йому. Ця угода дозволить запропонувати українським клієнтам обслуговування, побудоване на європейських принципах якості, прозорості та доступності, зберігши технологічний рівень банку", – повідомляє Norvik Banka.

У повідомленні про родинні зв'язки інвестора нічого не сказано, проте наведена там біографія – навчання в Херроу і Оксфорді, робота в Glencore – повністю збігається з біографією сина власника "Роснафти".

Саїд Гуцерієв – син основного власника групи "БІН" і "Роснафти" Михайла Гуцерієва. Займає посаду генерального директора "ФортеІнвест" і є акціонером НПФ "Європейський пенсійний фонд". Саїд народився 18 квітня 1988 року. Закінчив престижну приватну школу Херроу в Англії, потім – Оксфордський університет.

В Англії працював на компанію Glencore. Наприкінці 2014 року, після 17 років життя в Англії, він повернувся до Росії і обійняв посаду гендиректора компанії "ФортеІнвест", що входить до групи "БІН" і володіє Орським НПЗ. Є акціонером Недержавного пенсійного фонду "Європейський пенсійний фонд" (Товариство з обмеженою відповідальністю), що також входить до групи "БІН".

Тримає 100% акцій Опеліанс Трейдинг Лімітед (OPELIANCE TRADING LIMITED), в його користь Вудбред Лімітед (WOODBRED LIMITED) є зареєстрованим власником і довірчим власником 100% акцій Опеліанс Трейдинг Лімітед. Поряд з Микаїлом Шишхановим і Саїт-Саламом Гуцерієвим є кінцевим власником НПФ "Європейський пенсійний фонд" (АТ), АТ "НВФ "Довіра", НПФ "РЕГІОНФОНД" (АТ). Відомо, що влітку 2015 року ці три фонди придбали близько 10% акцій Промзв'язокбанку.

Нагадаємо, 27 березня стало відомо, що консорціум інвесторів, що складається з латвійського Norvik bankа і білоруської приватної компанії, придбаває 100% акцій української "дочки" Сбербанку

16 березня президент України Петро Порошенко ввів в дію рішення РНБО щодо санкцій проти банків з російським капіталом. Санкції почали діяти з 23 березня.

Під санкції потрапили Сбербанк, Промінвестбанк, ВТБ, БМ Банк і VS Bank. При цьому введення санкцій має на увазі заборону на будь-які операції на користь материнських банків, в тому числі надання міжбанківських кредитів, депозитів, купівля цінних паперів, заборона виплат дивідендів та інші операції.

Як відомо, 12 березня в різних областях України активісти залили банкомати "Сбербанку" монтажною піною, а 14 березня в Києві замурували одне з відділень цього банку. Пізніше заступник голови НБУ Катерина Рожкова звернулася до правоохоронних органів з проханням забезпечити безперебійну роботу відділень банків.

"Дочка" російського Сбербанку є шостим за величиною активів банком в Україні.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%