Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Ринкові тарифи зробили держкомпанії донорами бюджету, - ЗМІ

П'ятниця, 28 квітня 2017 14:27

Реформування державної тарифної політики зробило держпідприємства донорами бюджету.

Таку думку висловив економіст Андрій Блінов, пише «Деловая столиця».

Повідомляється, що державні компанії енергетичного сектора, які раніше генерували збитки, за перший квартал 2016 року заробили понад 25 млрд грн з майже 32 млрд грн сукупного прибутку найбільших 100 держпідприємств.

"Ключовою причиною великих прибутків компаній нафтогазового сектора є реформа. За два роки піднялася ціна, насамперед для населення. "Нафтогаз" орієнтується на так званий "Баумгартен плюс", ціну газу в австрійсько-німецькому хабі. Але різко підскочила і ціна газу, який видобуває компанія "Укргазвидобування". В інших галузях державні підприємства не продемонстрували такого. Ні банки, ні Одеський припортовий завод", - зазначає економіст Андрій Блінов.

Експерт зазначає, що завдяки приведенню тарифів до ринкового рівня, енергетичні держкомпанії стали найбільшими платниками податків.

"Віснику податкової служби опубліковані показники найбільших платників податків. Є дві групи підприємств, які забезпечують левову частку надходжень. Перша група – це підприємства нафтогазового комплексу. Найбільше податків заплатила компанія "Укргазвидобування". Далі - "Укрнафта", "Енергоатом". Друга група великих платників податків - це тютюнові компанії, які заплатили понад 10 млрд грн", - повідомив Андрій Блінов.

"Деловая столиц" уточнює, що за підсумками 2016 року лідером із відрахування податків у державний бюджет став державний "Нафтогаз", який сплатив майже 70 млрд грн. Позитивний результат роботи продемонстрували також інші держкомпанії, ефективність роботи яких регулюється тарифною політикою держави.

"Прибуток енергогенеруючої компанії "Укргідроенерго" в минулому році становив 2,21 млрд грн. "Центренерго" заробило 625 млн грн, а "Енергоатом" отримав 187 млн грн прибутку. Державний транспортний монополіст "Укрзалізниця" завершив 2016 рік з результатом 303 млн грн проти 16 млрд грн збитків роком раніше... Перехід на ринкові тарифи не тільки перетворив державні компанії з постійних прохачів у донорів держбюджету. Реформа тарифної політики вивела "з тіні" споживачів, які раніше, користуючись нелегальними схемами і лазівками в законодавстві, купували енергоносії за заниженими цінами. Тепер мільярдні кошти, які раніше зникали в надрах постійно збиткових ДП або "спливали" в офшори, можуть спрямовуватися на фінансування соціальних сфер таких, як освіта та медицина, або підтримка незахищених верств населення", - пише видання.

Як повідомлялося, в середині 2016 року Міністерство економічного розвитку і торгівлі України прогнозувало річний сукупний прибуток підприємств державного сектору економіки на рівні 20 млрд грн.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%