Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Бізнесмени при владі зробили ставку на тотальний заробіток на біометричних паспортах

П'ятниця, 28 квітня 2017 14:59

Заробляють на бланках документів, на обладнанні для видачі паспортів, на підключенні і використанні цього обладнання, на штучно створенному дефіциті паспортних послуг.

Замість того щоб налагодити ефективну систему паспортизації та забезпечити адекватний рівень безпеки ідентифікаційних документів, ділки при владі зробили ставку на тотальний заробіток, пише в своїй статті для ZN.UA Віктор Тимощук, заступник голови правління Центру політико-правових реформ.

Як нагадує автор, в квітні Державне підприємство "Документ" (в сфері управління Державної міграційної служби) припинило приймати заяви на біометричні паспорти від громадян через перевірки СБУ.

ДП "Документ" заробляє на українцях сотні мільйонів гривень - іноді за наданий комфорт, а іноді і "просто так": громадяни певний час оплачували "послуги" цього ДП і в приміщеннях ГМС, навіть не знаючи, що оплачують. "Зрозуміло, наживалися не власними працівники ДП, а ті, хто його" контролюють ", - відзначає автор.

У ДП "Документ" закордонний паспорт коштує на 400 гривень дорожче, ніж в ДМС або в ЦНАП (центри надання адміністративних послуг). "Якщо ви думаєте, що це" супутні послуги ", від яких можна відмовитися, - помиляєтеся. Це обов'язковий платіж в цій структурі і де-факто для громадян - це плата за можливість подати заяву (на отримання паспорта) в день звернення", - йдеться в статті.

"Можна перевіряти версію, або це власна" пісочниця "народно-фронтовиків (це логічно, бо знаємо, хто є незмінним головою МВС останні 3 роки), або вона доступна і для інших бізнесово-політичних сил. Другий варіант теж можливий, тому що навіть голова держави паспортні послуги отримував у ще не легітимізованому ДП "Документ", і цим неабияк прорекламував його ", - констатує автор.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%