Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Реформою тарифної політики вдалося прибрати неефективність енергетичного сектора, - експерт

П'ятниця, 05 травня 2017 14:35

Зміна тарифної політики дозволило підприємствам енергетичного сектора збільшити прибуток та відрахування в бюджет. Про це заявив старший аналітик ІК "Dragon Capital Денис Саква.

З його слів, реформуючи енергетичний сектор, держава йде від практики субсидування всіх жителів, пишуть Українські Новивни.

"Реформи в енергосекторі дуже багатовекторні. Йдеться не тільки і не стільки про наповнення держбюджету, скільки про те, щоб бюджет менше витрачав на підтримку тих верств населення, які цього не потребують. Енергетичний сектор займає в держпідприємствах 90%. Їх прибуток багато в чому зріс за рахунок тарифів. Але таким чином була прибрана неефективність сектора, яка спостерігалася останні 25 років. Я вважаю, що це реформа, тому що в субсидіях не потребують всі жителі країни. Зміна тарифної політики переслідувало кілька цілей. Зокрема, приведення нафтогазового сектора до ринкових умов, у тому числі, приведення тарифів для населення і теплокомуненерго до ринкового рівня. Це відіграло значну роль у зростанні прибутку "Нафтогазу". Тому що ці два сектори завжди були головним болем держави", - пояснив експерт.

Він зазначив, що всупереч песимістичним прогнозам зростання тарифів на енергоносії не призвів до падіння малого і середнього бізнесу.

"Саме різке підвищення тарифів на енергоносії для населення. Комерційні підприємства, включаючи середній і малий бізнес, завжди платили за газ і електроенергію ринкові ціни. На них це менше вплинуло", - пояснив Денис Саква.

Він зазначив, що зміна тарифної політики також скоротило корупцію в енергетичному секторі.

"Раніше "Укргазвидобування" продавала свій газ за цінами значно нижчою ринкових, що не дозволяло інвестувати в розвиток. Певний шар корупції був через те, що підприємства за "сірими" схемами могли купувати газ, який призначався для населення. Тому підвищення тарифів для населення прибрало цілий пласт цих проблем. Крім того, ціни на газ, які були в Україні до підвищення, жодним чином не стимулювали населення до економії. Жодні вкладення в енергоефективність не окупалися", - зазначив старший аналітик ІК "Dragon Capital".

Як повідомлялося, за даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі ТОП-100 українських державних компаній за перше півріччя 2016 року отримали 31,6 мільярда гривень прибутку. На ці компанії припадає 82% чистого доходу і 86% всіх активів держав.

Серед великих державних компаній найбільший прибуток показали НАК "Нафтогаз", "Центренерго", "Укргідроенерго", "Енергоатом", "Укрзалізниця". Що стосується приватного сектора, то найбільшими платниками податків за 2016 рік виявилися ДТЕК Ріната Ахметова, "Донбасенерго", "Укртатнафта" та інші.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%